Volksvertegenwoordiging op sportkantine-niveau

Paco Painter 5 okt 2023

BBB-leider Caroline van der Plas kreeg tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen kritiek van de Tweede Kamer. Onder anderen Henri Bontenbal (CDA) had kritiek op haar „slordige motie” over een verhoging van het minimumloon.

Caroline kon niet duidelijk aangeven hoe ze dit precies wilde betalen. Vooral CDA-voorman Henri Bontenbal wond zich daar nogal over op. Hij sprak van een gratis-bier-motie, waarmee hij samenzweerderig loerend de in hoongelach uitbarstende Tweede Kamer op zijn hand kreeg.

Onthoofding

Dat samenzweerderige zit in de familie van Bontenbal, want de CDA-partijleider is een afstammeling van Claes Michielsz Bontenbal, die in 1623 onthoofd werd vanwege een samenzwering tegen prins Maurits. Ik weet het, daar mag je Henri-boy niet op afrekenen, maar het speelt toch in je achterhoofd. En gelet op het nieuwe deugklimaat van tegenwoordig, mag er best wel een openbaar excuusje volgen richting de nazaten van prins Maurits voor hetgeen bet-over-over-over-over-grootvader Claes Michielsz teweeg heeft gebracht.

Hoe dan ook, ik zag een gluiperig lachende Tweede Kamer. Nee, laat ik het anders zeggen: ik keek naar een brugklas van de middelbare school die een medeleerling uitlacht tijdens zijn spreekbeurt. Zoiets. Kinderachtigheid ten top. Volksvertegenwoordiging, gezonken naar sportkantine-niveau.

Jan Paternotte bleef er bijna in

Degene die het hardst lachte, was Jan Paternotte, fractievoorzitter van D66. Hij bleef er bijna in. Hand voor z’n mond om het oprukkend slijm tegen te houden. Jan heeft een gluiperig hoofd. Correctie; dat heeft hij natuurlijk niet, maar zo kijk ik naar hem. Jan heeft iets glibberigs. Hij lijkt mij zo’n jochie dat vroeger op school een stoel onder iemand wegtrok als die persoon wilde gaan zitten. Het liefst bij iemand jonger dan hij, want die kan hij wel aan, mocht het tot vechten komen. Hij lijkt zo’n jochie dat vroeger, als niemand keek, de kat van de buren een enorme schop gaf. Kortom, een mannetje dat geboren is voor de politiek. Zijn ware karakter liet hij zien toen hij Geert Wilders de dag voor het Kamerdebat, waarin Rutte zijn afscheid aankondigde, belde met het verzoek een motie van wantrouwen tegen Rutte in te dienen. Zodat Rutte zou moeten aftreden.

Dan steek je niet één mes in de rug van je coalitiegenoot, maar een complete messenset.

Als zwevende kiezer weet ik niet of ik op de BBB van Caroline van der Plas zou stemmen. Maar sinds deze zielige vertoning in de Tweede Kamer ben ik niet langer zwevend. Iedereen maakt fouten, niet alleen Caroline van der Plas. Dus wat er ook gebeurt, ik kies voor Caroline. Uitsluitend en alleen omdat dat gluiperige en hypocriete Tweede Kamer-zootje een collega voor de bus gooide.

Als je, als kiezer, vertrouwen aan dat soort volksvertegenwoordigers moet geven, tel dan maar uit je winst…

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.