Mama M(ar)ia

Cale Columns 2 okt 2023

Dat vraag ik u af. Of de vrouw (m/v) die zich aanhanger van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster noemt en op haar pasfoto met vergiet afgebeeld een reisdocument wilde halen ook in beroep moet gaan?

Ze werd door de bestuursrechter van de Raad van State in het ongelijk gesteld. Omdat uitingen van andere religies wel worden toegestaan (hoofddoekje, keppeltje, tulbandje etc.) wilde zij dat ook, maar de rechter oordeelde dat het Pastafarisme niet echt een religie is, maar satire en parodie. Eigenlijk dus Parodisatirifisme. Of zoiets. Ook het Europese Hof voor de Rechten van de Mens vond onlangs dat het gewoon een gekke overtuiging is. En met een vergiet op je hoofd lijk je al gauw gek.

Geuzennaam

Een parodie is het ongetwijfeld. Pastafari komt van Rastafari. Ras Tafari is de geuzennaam van Tafari Mekkonen, en Ras betekende in Ethiopië zoveel als hertog, hoofd, of leider. Beter bekend als Haile Selassie, de naam die hij kreeg toen hij in 1930 keizer werd van Ethiopië. En die door de Afrikanen in de diaspora (veelal door slavenhandel) werd beschouwd als de Messias, de leeuw van Juda of Sion. Zij waren het uitverkoren volk van Jah. Ethiopië was het beloofde land en Haile Selassie de verlosser. Pastafari’s zijn letterlijk pas Tafari’s, ze zijn er pas, nog maar net dus, zo rond het millennium ontstaan.

Is de religie serieus te nemen? Of moet je eerst je sporen verdienen en een ontwikkeling doormaken zoals andere religies en godsdiensten? Staat er al een beeldenstorm op Buienradar? Worden vrouwen onderdanig aan de man gesteld, en moet er gevochten en veroverd worden in naam van het geloof? Ontstaan er stromingen en afvalligen en ketters? Krijgen we langdradige prekers ( de tagliatelles), fanatiekelingen met een tunnelvisie als de canelloni’s? Worden tegenstanders gefussilieerd? Of zitten er blijmoedige maar zweverige farfalles tussen? Een moederfiguur is onontbeerlijk, een soort Moeder Maria. Is dat dan Mama Mia? Krijgen we straks pasta met zwarte kousenband? Existentiële vragen allemaal.

Vergietgeneratie

Kunnen we broedertwisten verwachten zoals bij soennieten en sji-iten? Zijn er pastasalafisten die het LHNO financieel steunen en zo het onderwijs willen indoctrineren? Is er wellicht al geruime tijd ondergronds een soort 5e colonne werkzaam en infiltreert die via shady pizzeria’s? Zou Baudet het aandurven om de vergietgeneratie ook als reptielen te ontmaskeren en waarom zijn er nog geen kamervragen gesteld? Duizenden jaren religie roepen duizenden vragen op.

Is de eis tot erkenning van de religie nou serieus? Of willen ze rebelleren tegen privileges die erkende religies wel hebben? Hoe dan ook, religies zijn van alle tijden. De ene houdt het minstens 2000 jaar vol, anderen verdwijnen sneller. Rastafari heeft ons Jahzijdank nog Marley en reggae gebracht, dus tel je zegeningen. Laat het kookvocht van de pastafari’s hun Heilig Water zijn en laat het vollopen in hun pannetje. Er zitten gaatjes in, dus het loopt er vanzelf weer uit.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.