Een gelijkspel zit er niet in, denk ik

Paco Painter 15 okt 2023

Bij mijn buurman, Jort, staat zoals gewoonlijk de tv weer aan. De verkiezing rondom de Televizier-Ring. „Lekker belangrijk om dat uit te zenden als de wereld steeds verder in de hens komt te staan”, merk ik op.

„Sinds wanneer maak jij je daar druk over?” Omdat ik niet reageer, gaat hij verder: „Niemand in dit land schijnt te vinden dat een oorlog als deze een amusementshow op tv in de weg hoeft te staan. Wie ben ik dan om niet te kijken?”

Hij doet nog maar eens een greep in een familiepak Lays-wokkels.125 gram zie ik op de verpakking staan. Daarboven: Wokkels paprika is overheerlijk en knapperig, met een heerlijke paprikasmaak. Bereid met zonnebloemolie; Verdraaid lekker; Bevat 3-4 porties.

Naast zijn stoel staat een grote kartonnen doos met nog meer wokkels. Genoeg om de volledige Gazastrook in leven te houden. „Ik zie dat deze oorlog je eetlust ook niet in de weg staat”, antwoord ik.

Ertoe doen

De uitreiking van de Televizier-Ring gaat opgetogen verder. Mensen die in een circuspak net doen alsof ze heel belangrijk zijn en er in alle opzichten toe doen, worden gedetailleerd in beeld gebracht. Tijdens de reclame wordt nog even op de belangrijkheid van de komende voetbalinterland gewezen: „Fascinerend hoe serieus er over voetbal wordt gesproken als er een oorlog aan de gang is. Relativeringsvermogen kun je die voetbalwereld niet ontzeggen. Bizar. Surrealistisch bijna, zeg ik verbijsterd.”

„Voetbal ís oorlog”, merkt oom Jort op. „Dat zei die vroegere trainer, kom hoe heet hij, Rinus Michels, al. Trouwens, als we zó gaan praten, laten we dan maar met alles stoppen.” Hij propt nog maar eens een handvol wokkels in z’n muil: „Ik heb trouwens in alle ellende van tegenwoordig ook nog een goed nieuwtje. Ik kocht gister een tweedehands overhemd voor 50 euro. Bleek er 50 euro in het borstzakje te zitten.”

‘Blessureleed’

Ik kijk hem alleen maar aan. Na de ringen-act zapt oom Jort weer door: bondscoach Ronald Koeman die er met een gezicht bijzit alsof hem net verteld is dat hij een ongeneeslijke ziekte heeft opgelopen. Dat is een misvatting. Het blijkt alleen maar te gaan over het ‘blessureleed’ van enkele spelers.

Oom Jort zapt maar weer eens door. Hevige bombardementen op de Gazastrook. Bijna geen gebouw staat nog overeind. Bij wijze van service krijgen wij de stand van het dodenaantal nog in beeld: Israel 2700 en Hamas, inclusief de onschuldige Palestijnen, 3400 doden.

„Een gelijkspel zit er niet in denk ik”, mompelt oom Jort cynisch. Hij vergeet zelfs een greep te doen in zijn familiezak Lays-wokkels à 125 gram.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.