Coming-Outdag 2023

Johan Verweij 11 okt 2023

Hé jij daar: vandaag, op Coming-Outdag 2023, schrijf ik deze brief speciaal voor jou. Omdat je ertoe doet. Omdat jij bent wie je bent. Ook al heb je niet het gevoel dat iemand je ziet staan. Of überhaupt om je geeft. Of op jouw verhaal te wachten zit.

Uit de kast komen doe je niet zomaar. Daar weet ik alles van. Het is niet altijd gemakkelijk om te vertellen wie je echt bent. Ook voor jou niet. En dat snap ik best, want daar heb je misschien alle reden toe.
Mogelijk zijn je familie of vrienden er niet blij mee. En misschien jijzelf ook wel niet. Is de schaamte te groot en de angst zo sterk dat je niet durft. En dus stel je het uit.

Maar tegelijkertijd leef je met een groot geheim. Je staat ermee op en je gaat ermee naar bed. De ene dag gaat je makkelijker af dan de andere dag. En ondertussen zeurt het. Want je loopt vast. Je wordt het vechten moe. En het wordt steeds moeilijker om jezelf te verstoppen.

Verlossing

Liever wil je niet iedere keer liegen. Of er omheen praten. Want het put je uit. En soms wordt het je allemaal teveel en huil je jezelf in slaap. Smeek je de God waarin je gelooft om je te verlossen. Of vervloek je de dag van je geboorte. Of is de wanhoop zo sterk dat je niet meer wilt. En lijkt de dood je enige uitweg. Je wilt wel anders, maar je weet niet hoe. Wie kun je vertrouwen? En bij wie kun je terecht zonder dat je verhaal direct op straat ligt?

Daarnaast wil je niet dat ze je uitlachen of pesten. Of dat ze over je smoezen. Of je afwijzen omdat je zo niet mag zijn. Omdat God dat niet wil. Omdat het niet hoort. Of omdat het niet in hun straatje past.

Gezien worden

En dus ben je muisstil. In de hoop dat niemand het ziet. Of door jou heen prikt. Maar eigenlijk wens je iets anders. Wil je juist wel dat iemand je ziet. Word je het liefst erkend in wie je bent. Dat er iemand opstaat en recht doet aan jouw bestaan. Zodat je er niet langer alleen voor staat. Of hoeft uit te leggen wie je werkelijk bent.

Laat me je dit zeggen. Sterker nog: ik zou het wel willen uitschreeuwen. Jij doet ertoe, jouw verhaal doet ertoe! Dat is het handvat dat ik je nu mee wil meegeven. En wat ik je wil laten weten. Omdat je het nodig hebt en het jou raakt.

Zodat je de deur open durft te zetten en zegt: „Hier ben ik! Ik kom nu uit de kast! Omdat ik het mezelf gun! Omdat ik het waard ben!”

Kostbaar moment

Maar hoe je het doet en wanneer je het ook doet, jij bepaalt zelf het moment. Want het is jouw leven. En dit zal jouw kostbare moment zijn. Omdat dit het keerpunt is. En vooral een nieuw sprankelend begin.

En hoe de uitkomst ook is. Wat ze er ook van vinden. Wees trots op wie je bent. Op het lef dat je hebt getoond om kleur te bekennen. Ga vooral je eigen weg en zorg dat je er plezier aan beleeft. Sla je vleugels uit.

Heel eerlijk: het zal heus niet altijd makkelijk zijn. Want niet iedereen begrijpt het of zal je steunen. Maar jij bent wie je bent. Helemaal niemand kan dat je ontnemen. Hoezeer ze dat ook proberen. Of hun best doen jou iemand anders te laten zijn.

En als het nodig is, dan sta ik voor je klaar. Net als vele anderen. Want onze deur staat wagenwijd open. In ons hart is altijd plaats. Een nieuw thuis. Iedere dag opnieuw. Vooral ook voor jou.

Zet ‘m op, je kan het!

Lieve groet,
Johan, een ex-kastzitter

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.