Ajax – ‘Een juichtoon da’vre langs de velden’

Han Maas 2 okt 2023

„Stoppen met betaald voetbal.” Dat is de mening van een van de beste en goedbetaalde voetballers die Nederland rijk was: Marco van Basten. Johan Derksen en consorten lachen hem uit. Maar Marco scoort hiermee wel een punt als vervolg op zijn vele prachtige doelpunten.

Als de klassieker Ajax-Feyenoord ’s middags op een doordeweekse dag wordt gespeeld, is er van publieke belangstelling geen sprake. Het clublied Een juichtoon da’vre langs de velden, wordt dan ook niet gespeeld. En van Dapp’re strijders fier en koen is ook geen sprake. Maar ook al werd het wel gezongen, de Ajaxspelers begrijpen er als vreemdelingen toch geen bal van – waarmee ze constant ruzie schijnen te hebben.

De hymne is geschreven door een voor de Duitsers in 1914 naar Amsterdam gevluchte Belg. In 2023 ‘vlucht’ een duistere Duitser naar Amsterdam en doet voor Ajax ‘de boodschappen’. De ene dure koop na de andere sluit hij, met een bonuskaart op naam van zichzelf. Hiermee doet hij zijn achternaam, die met ‘Mis’ begint, meer dan eer aan. Dat je na al die jaren nog steeds last kunt hebben van een Duitser… Wie betaalt wie herstelbetalingen?

Na nog geen halfuur staat Ajax al met 4-0 achter. Een Rotterdamse Argentijn-Mexicaan scoorde zojuist het vierde doelpunt, dat ritueel met knieën op het gras en vingers naar de hemel gericht wordt gevierd: ‘Dank u wel mijn privé-God, voor de vele miljoenen en dat ik niet in Ter Apel op het gras hoef te liggen. Dan nog liever op mijn knieën in de Arena. Graag over een paar jaar in de Saudi-Arabische zandbak. Amen.’
Ik kijk tevergeefs of bij gebrek aan publiek een steward genegen is om een plastic beker op het veld te smijten. Dat mag van Johan Derksen. Vuurwerk niet.

Op een verder lege tribune komt uitgerekend vlak naast mij een mannetje zitten. Hij scrolt door zijn foto’s op een manier waarop ik ze wel moet zien, zo lijkt het. Maar de afbeeldingen zijn zo klein dat ik niet weet wat ze voorstellen. Overigens wel ‘een dingetje’, ik bedoel dat je altijd op andermans telefoon zit te kijken. Het mannetje had heel wat in zijn mars, maar dat was van de een op de andere dag over – hij komt voor een sollicitatiegesprek.
Een paar jaar geleden is hij van Amsterdam naar Antwerpen gevlucht vanwege ‘een gevalletje’ – dat hoef ik allemaal niet te weten. Hij vraagt me of ik weet of Tom Egbers en Marco Borsato al zijn aangeklaagd.

De scheidsrechter fluit af en verlost Ajax uit zijn lijden. ‘Geen club die ons kan evenaren… Rood en wit wordt kampioen!’ Je hoort het niet in een holle Arena. In Stadion De Meer zorgden Swart, Cruijff, Keizer en veel jonge Nederlandse spelers uit blikken die bol stonden van het talent, voor prachtig siervuurwerk: ‘Er gebeurt meer in De Meer.’
„Stoppen met betaald voetbal.” Heeft Marco van Basten dan toch gelijk?

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.