Vrijgeven van openbaar vervoer

Arnold Bergmans 12 sep 2023

Stel je even voor dat je elke ochtend wakker wordt zonder het vooruitzicht van ellenlange files en verstikkende uitlaatgassen. Dat je je geen zorgen hoeft te maken over hoge brandstofprijzen en de schadelijke effecten van stikstofuitstoot. Het lijkt misschien te mooi om waar te zijn, maar wat als ik je zou vertellen dat er een eenvoudige oplossing is om dit alles te bereiken, zonder dat je een diploma hogere boekhoudkunde nodig hebt?

De oplossing is simpelweg het openbaar vervoer in heel Nederland vrijgeven voor iedereen. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het zou weleens de sleutel kunnen zijn tot het oplossen van enkele van de meest urgente problemen waarmee onze samenleving wordt geconfronteerd, waaronder de stikstofcrisis en armoede.

Laten we beginnen met het voor de hand liggende voordeel: het milieu. Het vrijgeven van het openbaar vervoer zou betekenen dat meer mensen de auto laten staan, wat leidt tot minder verkeer op de weg en dus minder uitstoot van schadelijke stikstofverbindingen. Dit zou niet alleen onze luchtkwaliteit verbeteren, maar ook onze natuur en biodiversiteit beschermen.

Maar de voordelen reiken verder dan het milieu. Het openbaar vervoer toegankelijk maken voor iedereen zou de mobiliteit vergroten, vooral voor mensen met beperkte financiële middelen. Het zou betekenen dat iedereen, ongeacht hun achtergrond, toegang heeft tot banen, onderwijs en gezondheidszorg. Dit zou een belangrijke stap zijn om armoede te bestrijden en de kloof tussen welvaartsgroepen te verkleinen.

En het beste van alles is dat dit plan niet afhankelijk is van complexe berekeningen of technologische doorbraken. Het is een kwestie van politieke wil en het heroverwegen van onze prioriteiten. In plaats van miljarden euro’s te investeren in dure infrastructuurprojecten, kunnen we deze middelen gebruiken om het openbaar vervoer te verbeteren en voor iedereen toegankelijk te maken.

Natuurlijk zijn er uitdagingen en kosten verbonden aan een dergelijke verandering, maar de voordelen zijn duidelijk en de investeringen zouden zich op de lange termijn zeker terugbetalen. Laten we dus samen dromen van een Nederland waarin we ‘s ochtends niet wakker worden met files, maar met de mogelijkheid om ons zonder zorgen te verplaatsen. Het is een visie die binnen handbereik ligt, en het enige wat we nodig hebben, is de wil om het werkelijkheid te maken. Het vereist geen hogere wiskunde, alleen gezond verstand en vastberadenheid. Laten we deze droom nastreven, want een schoner, toegankelijker Nederland is binnen handbereik.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.