Temptation Island: waar gezond verstand ver te zoeken is

Leon Koop 13 sep 2023

Het is weer die tijd van het jaar waarin de Nederlandse televisie ons trakteert op een spektakel dat zelfs de meest geharde reality-tv-fans doet knipperen met hun ogen. Jawel, het is Temptation Island-tijd! Een programma dat de grenzen van goede smaak overstijgt en een glimp biedt van hoe de beschaving van de 21ste eeuw op het punt staat te imploderen.

Laat me beginnen met het aanpakken van de deelnemers. Serieus, mensen, wat verwacht je als je jezelf vrijwillig aanmeldt voor deze achtbaan van verleiding en bedrog? Als je dacht dat je naar een liefdesnestje ergens in Zuid Amerika ging, dan heb je waarschijnlijk ook verwacht dat de maan uit groene kaas bestaat. Het productieteam van Temptation Island hoopt maar op één ding: dat je snel in de armen van een verleider of verleidster duikt, want laten we eerlijk zijn, dat is waar dit programma om draait.

En dan hebben we de deelnemers die zich gedragen alsof ze naar een klooster werden gestuurd in plaats van naar een programma met de naam Temptation Island. Ze piepen, jammeren en huilen bij de eerste de beste flirterige opmerking van een verleider of verleidster. Hallo, mensen! Heb je het concept niet begrepen? Als je relatie zo wankel is dat een knipoog van een wildvreemde het kan vernietigen, dan was die relatie toch al gedoemd. Het is alsof je naar een horrorfilm gaat en dan verbaasd bent dat er bloed in zit.

PARENCLUB

Maar laten we een stap verder gaan. Mijn advies aan toekomstige deelnemers: voordat je jezelf opgeeft voor Temptation Island, overweeg dan eerst een overlevingstraining in de wildernis of een bezoek aan een parenclub. Als je de wildernis kunt doorkruisen zonder in paniek te raken en jezelf kunt bevinden in een situatie waarin intieme interacties de norm zijn zonder te flauwvallen, dan ben je misschien geschikt voor dit totaal nutteloze programma.

Laten we eerlijk zijn, Temptation Island is als een treinramp waarvan je weet dat hij gaat gebeuren, maar je kunt gewoon niet stoppen met kijken. Het is vermakelijk op een schaamteloze manier, en we zijn er allemaal schuldig aan dat we ons eraan vergapen, hoezeer we het ook haten.

En laten we eens praten over het feit dat sommige van deze deelnemers overduidelijk publiciteitsgeil zijn. Want laten we eerlijk zijn, met een beetje gezond verstand meld je je niet aan voor dit programma. Je kunt beter een bordje met ‘Ik wil aandacht’ om je nek hangen. De verleiding van het schijnwerpers staat vaak voorop bij de deelnemers, en de zoektocht naar ware liefde komt ergens onderaan bungelend.

Nu, terwijl we genieten van de roddel en intriges die Temptation Island te bieden heeft, moeten we ook de recente wending in het verhaal aanpakken. De programmadirecteur van RTL heeft namelijk, in een poging om enige mate van rationaliteit terug te brengen naar het spektakel genaamd Temptation Island, besloten het programma tijdelijk stop te zetten. Deze schokkende beslissing komt nadat enkele deelnemers, die naar mijn mening het verstand van een bierflesje lijken te hebben, juridische aantijgingen hebben geuit richting het productiebedrijf

Ja, u leest het goed. Sommige deelnemers, die vrijwillig naar een tropisch eiland gingen in de hoop hun relaties op de proef te stellen, hebben de brutaliteit gehad om juridische stappen te ondernemen. Het lijkt erop dat ze dachten dat ze deelnamen aan een wekelijks thee-kransje in plaats van een programma dat bekend staat om zijn onthullende en provocerende inhoud.

Deze deelnemers, die blijkbaar verwachtten dat ze met zijden handschoenen behandeld zouden worden terwijl ze zich in een slangenkuil van verleiding begaven, hebben nu de aandacht getrokken van de RTL-leiding. De programmadirecteur heeft naar verluidt een tijdelijke stopzetting van het programma bevolen om de juridische aantijgingen te onderzoeken en wellicht een stap terug te zetten om de situatie te kalmeren.

Maar dat is niet alles. Naast de juridische aantijgingen heeft RTL ook aangegeven dat ze ‘meer duidelijkheid’ willen over meldingen van oud-deelnemers die beweren psychische klachten te hebben overgehouden aan hun deelname. Dit is een ontwikkeling die Temptation Island in een nieuw licht plaatst en ons doet nadenken over de gevolgen van de blootstelling aan een wereld vol verleiding en drama.

Laten we hopen dat dit een leerzame les zal zijn voor toekomstige deelnemers van Temptation Island. Misschien zullen ze nu begrijpen dat deelname aan een dergelijk programma inhoudt dat ze zichzelf openstellen voor allerlei vormen van verleiding en drama, en dat de gevolgen daarvan serieus kunnen zijn. Het verstand van een bierflesje lijkt immers niet voldoende te zijn om de complexe emotionele en relationele uitdagingen van het eiland te weerstaan.

Dus laten we afwachten wat de juridische en psychologische ontwikkelingen zullen zijn en of Temptation Island ooit weer op ons scherm zal verschijnen. Tot die tijd kunnen we alleen maar hopen dat de deelnemers een les hebben geleerd en dat ze, wanneer ze zich opnieuw aanmelden, beter voorbereid zijn op de onverbiddelijke wereld van verleiding en intriges die Temptation Island is.

In de tussentijd, laten we de popcorn pakken, achterover leunen en ga op Netflix een goede serie volgen.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.