Politieke spel

Arnold Bergmans 7 sep 2023

Daar sta ik dan, een stevige zestiger, kijkend naar het politieke toneel dat zich voor me uitstrekt als een caleidoscoop van beloften en beslissingen. Onze economie, als een stormachtige zee, lijkt moeilijker te navigeren dan ooit tevoren. Terwijl ik mijn kritische blik werp op de politieke dans, ben ik me ervan bewust dat ik niet alleen ben in mijn verlangen om mijn stem te laten horen.

De afgelopen tijd lijkt de politiek een festival van fouten te zijn geweest, met vergissingen die zich aan elkaar rijgen als parels aan een ketting. Festivals die met goede bedoelingen zijn gestart, maar waarvan de uitvoering de mist in ging. Het is als een kleurrijk vuurwerk dat in plaats van bewondering, vooral vragen achterlaat. Velen zien hun idealen uiteenvallen en besluiten op te stappen of te fuseren, op zoek naar nieuwe wegen om hun visie te realiseren.

En daar staan dan weer de nieuwelingen, beladen met hoop en bekrachtigd door enthousiasme. Ze beloven het allerbeste, en ik kan niet anders dan denken aan mijn eigen jeugd, toen ik met dezelfde idealen de wereld tegemoet trad. Toch kan ik niet ontkennen dat de jaren me hebben geleerd dat nieuwe gezichten niet per se nieuwe uitkomsten betekenen. Het is als tropen voor hen, en zelfs voor iemand zoals ik blijven de dromen bestaan.

Dan komt daar die verrassende wending van de nieuwe lijsttrekker van de VVD, die een samenwerking met de PVV niet uitsluit. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn, een teken van verandering en eenheid in een tijd van verdeeldheid. Maar ben ik te sceptisch? Is dit een nieuw hoofdstuk of slechts een herhaling van bekende patronen? Is het een nieuwe leugen of een kans op transformatie?

De politieke arena, als een theater van woorden en daden, blijft me intrigeren en verwarren. Als een gewone Nederlander blijf ik hopen op een positief eindresultaat. De dagen mogen dan veranderen, maar mijn identiteit als Nederlander blijft onveranderd. Mijn wens voor ons land is een toekomst waarin visie en daadkracht samenkomen, waarin beloftes worden omgezet in daden en waarin eenheid de verdeeldheid overstijgt.

Dus sta ik hier, een getuige van de politieke draaikolk, met mijn mening in de ene hand en mijn hoop in de andere. De politiek mag dan een complex en soms verwarrend schouwspel zijn, ik blijf geloven dat in het hart van deze uitdagingen een weg naar vooruitgang en verandering ligt. En wie weet, misschien zijn het juist de dikke zestigers zoals ikzelf, met hun levenservaring en kritische blik, die een verschil kunnen maken in dit voortdurende politieke spel.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.