Nationaliseer de Nederlandse Spoorwegen

Bryan Dijkhuizen 15 sep 2023

Ah, de Nederlandse Spoorwegen. Dat ooit zo trotse symbool van Hollands ingenieurschap, nu gereduceerd tot een karikatuur van zichzelf. Een bedrijf dat zich gedraagt als een onderneming, maar faalt als een bureaucratische moloch.

Het is tijd voor een radicale ingreep: nationaliseer de NS. En wel nu.

De Illusie van Concurrentie

Laten we eerlijk zijn, de NS heeft een bijna-monopolie op het spoor. En toch, ondanks deze luxepositie, slaagt het bedrijf erin om verlies te draaien.

Hoe is dat mogelijk? Omdat de NS zich gedraagt alsof het in een vrije markt opereert, met concurrenten die op de loer liggen. Maar die zijn er nauwelijks!

Het resultaat? Recordprijzen voor treinkaartjes, terwijl de service te wensen overlaat.

De Spagaat van de NS

Aan de ene kant wil de NS winst maken, aan de andere kant heeft het de publieke taak om betrouwbaar vervoer te bieden.

Deze spagaat leidt tot absurde situaties. Neem de eerste klas: een overbodige luxe in een land waar je nooit langer dan twee uur in de trein zit. Maar ja, het levert geld op.

En wat te denken van de peperdure stationspiano’s en koffiecorners, terwijl we staan te wachten op een vertraagde trein?

De Oplossing: terug naar de Staat

Het wordt tijd dat we de NS weer in handen van de staat brengen. Alleen dan kunnen we het bedrijf dwingen om zich te focussen op zijn kerntaak: het bieden van betrouwbaar, betaalbaar en efficiënt openbaar vervoer.

Geen dure marketingcampagnes, geen winstoogmerk, maar gewoon goede treinen die op tijd rijden.

De NS is een publieke dienst, geen winstgevende onderneming. Het is hoog tijd dat we deze spoorse spagaat beëindigen en de NS nationaliseren.

Alleen dan kunnen we de trein weer maken tot wat het ooit was: een betrouwbaar en efficiënt vervoermiddel voor iedereen.

Dus, beste lezers, laten we stoppen met deze farce en de NS teruggeven aan het volk. Het is niet alleen een kwestie van gezond verstand, maar ook van nationale trots.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.