Het antwoord van Matthijs van Nieuwkerk: charisma of acteerwerk?

Jens Vos 2 sep 2023

Matthijs van Nieuwkerk heeft na een lange radiostilte van zich laten horen en gereageerd op de angstcultuur die op de redactie van DWDD zou heersen. Zien we hier de echte Matthijs van Nieuwkerk of is dit de vlotte, charismatische presentator die aan het woord is?

Mensen met veel charisma heb ik altijd interessant gevonden om te bestuderen. Pim Fortuyn, Johan Derksen, Johan Cruijff en natuurlijk ook Matthijs van Nieuwkerk. Bij charismatische mensen stel ik ook altijd een tweede vraag: is diegene in het echt ook zo? Of heeft hij of zij een rol aangenomen en kijken we naar een acteur?

Bij Van Nieuwkerk neig ik toch wel een beetje naar dat laatste. In De Wereld Draait Door was hij lovend over bijna al zijn gasten. Dan dacht ik bij mezelf: „Het kan toch niet zo zijn dat je over iedereen zo positief denkt?” Daarom vind ik ‘Champions League van de talkshows’ een overdreven term voor het programma.

Wat ik wel kan toegeven is dat het af en toe lekker wegkeek. Alleen in hoeverre was het onderscheidend? De TV draait door was een succesvol onderdeel. Alleen werd dit als eerste door Jack Spijkerman gedaan en daarna hebben veel programma’s het overgenomen. Interviews met veel veren in de kont. Deed Mies Bouwman dat niet met In de Hoofdrol? Volgens mij moeten we dingen niet groter maken dan dat ze zijn. In deze overspannen wereld is relativering onze redding.

De bal ligt bij Matthijs

Wel vind ik het sterk dat de presentator het boetekleed aantrekt en ziet dat hij fouten heeft gemaakt. Een tweede kans verdient iedereen, want iedereen maakt fouten in het leven. Het is ontdekken hoe de wereld werkt, en dat kan knap lastig zijn als die in razendsnel tempo verandert.

Nu ligt de bal bij Matthijs. Dit is het moment dat hij kan bewijzen of de charismatische presentator een onderdeel van zijn karakter is. Als hij acteert en het achter de schermen weer gaat donderen, horen we het vanzelf. En nu weer door.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.