Een man met een boodschap

Paco Painter 8 sep 2023

Bontenbal! Mooie naam. Doet denken aan de laatste avond van een vakantiekamp voor streng-gereformeerde leerlingen van de middelbare school. De bonte avond voordat er weer naar huis wordt gegaan. Een dansvloer met veel lampen er omheen waardoor niets verborgen blijft.

Verder, een barretje met frisdrank, godsvruchtige sapjes en op elk tafeltje wegwerpbijbeltjes voor onderweg. Rondom de dansvloer een leger oplettende leraren die met priemende oogjes alert zijn op goddeloos en onkuis gedrag.

Nee, zonder gekheid, ik heb het over Henri Bontenbal, de nieuwe leider van het CDA. De man die het eens zo onaantastbare, maar tegenwoordig zieltogende Christelijke bolwerk uit het slop moet trekken. Zal nog een toer worden, vrees ik.

Bontenbal! Een man met een boodschap. Jammer dat hij alle woorden waar de letter “ij” in voorkomt, uitspreekt als “ai”.

Met kreten als: ‘Wai moeten het met mekaar doen’ of, ‘wai moeten kiezen voor solidaritait en saamhorighaid‘, kom je niet ver tegenwoordig in de politiek. Scheldwoorden als knettergek en flapdrol liggen beter in de markt. En ‘wij‘ uitspreken als ‘wai‘ helpt ook niet om de focus op de boodschap te houden.

Ik hoorde hem ergens zeggen dat “wai als CDA moeten terugkeren naar oriëntatie op de Baibel.” Strak plan. Daar trek je zéker 0,5 zetels mee als het meezit. “Ik wil een conservatief en sociaal belaid”, hoorde ik hem ook nog zeggen.

Bontenbal! De nieuwe leider van Sodom en Gomorra. Geboren op 10 november 1982. Sterrenbeeld Schorpioen. Volgens het gezaghebbende magazine ‘Elle‘ doet het sterrenbeeld Schorpioen aan non-stop transformatie en metamorfose. Hij is constant in beweging. Een ware psycholoog, een detective ook, met sterke introspectieve skills. Vreemdelingen vertellen hem als vanzelf hun meest diepe en duistere geheimen. Hij bloeit op bij crisis en blijft rustig en sterk op stressvolle, moeilijke momenten. Hij snapt hoe het in elkaar zit, de circle of life, maar kan tegelijkertijd moeilijk losraken van zijn eigen wensen en bezittingen.

Dan nog een laatste eigenschap van de Schorpioen: decadentie en adrenaline zijn belangrijke drijfveren. Living on the edge. Zodra het leven in rustiger vaarwater terechtkomt, schoppen schorpioenen als Bontenbal de boel zelf weer overhoop, volgens zijn sterrenbeeld.

Die laatste eigenschap past niet zo bij onze ideale schoonzoon Bontenbal. Decadent? Hoezo? Hij wil terugkeren naar oriëntatie op de Bijbel. Dan denk je bij decadentie niet aan iemand die op het bonte avondje van streng-gereformeerde leerlingen van de middelbare school, de christelijke variant van een horde sekshandhavers of Boa’s rondom de dansvloer laat opstellen.

Maar goed, we moeten Bontenbal wel een kans geven. Hoewel de opmerking van een Kamerlid (‘De geachte heer Bontenbal praat zeker zo langzaam omdat hij anders zichzelf niet begrijpt’) voor enige twijfel zou kunnen zorgen.

Maar mijn zegen heeft hij, vooralsnog.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.