Oud worden is ook voor vrouwen een voorrecht

Elianne van Turennout 14 aug 2023

Het ergste dat een vrouw kan worden is oud. Je zou denken dat in een progressieve samenleving dit minder zou worden, omdat de vraag is óf jij kinderen krijgt in plaats van wanneer, maar dat valt tegen. Alle verzorgingscrèmes zijn anti-veroudering in plaats van gunstige verouderingscremés. Je moet sporten om veroudering tegen te gaan. Gezichtsyoga om veroudering tegen te gaan. In plaats van een proces door te gaan waar jij jezelf ontwikkelt, word je geforceerd een strijd aan te gaan die je altijd gaat verliezen. Ouder worden we allemaal.

Ook al weet je de rimpels te voorkomen, wordt jouw botdichtheid minder en verslappen de spieren. Natuurlijk probeer je zo gunstig mogelijk oud te worden en daar heb ik niets op tegen. Blijf lekker jouw zonnebrand smeren, goed eten, sporten etc. Houd jouw kwaliteit van leven zo goed mogelijk. Het is meer dat met name voor vrouwen veroudering je waarde voor de maatschappij zou bepalen, ondanks dat men niet per se verwacht dat jij kinderen krijgt.

Je bent niet een fitte gezonde dertiger, maar je ziet eruit alsof je twintig bent. Het woord meisje is eigenlijk positief bedoeld. Meisjes zijn leuk en eigenlijk moet jij altijd een meisje blijven als het kan, maar vrouwen moet jij voor oppassen. Vrouwen moet je eigenlijk niet willen, want die kun je niet nafluiten zoals een meisje.

Mijn droom is dat ik over 30 of 40 jaar kan zeggen dat ik een wijze vrouw geworden ben. Dat ik zo kan bewijzen dat oude vrouwen wel degelijk meer waarde hebben dan alleen te functioneren als oppasoma, wat al een enorme waarde op zich is. Nergens pleit ik om de biologie te veranderen. Wel pleit ik voor een genuanceerdere blik op veroudering. Wees blij dat het mag en kan. Iemand die niet veroudert is namelijk dood. Daarom zou het zonde zijn om mensen daarop af te rekenen, aangezien ze het voorrecht hebben jouw leven nog wat langer te verrijken. Laten we die tijd dan ook koesteren, aangezien die niet vanzelfsprekend is.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.