Zwemexperts op elke ligstoel

Shiva de Winter 26 aug 2023

Zomer 2023: een moment waarop Nederland plots 17 miljoen zwemcoaches telt. Ja, hetzelfde fenomeen als bij het WK voetbal.

Elk zonnebrand-smerend ouderpaar transformeert op magische wijze in een zwemexpert. „We hebben elke dag geoefend, hij kan zó meedoen aan de Olympische Spelen, toch?”

Vroeger vroegen ouders lief: „Gaan we op vakantie, enige tips?” Nu hoor ik meer: „Wij hebben onze eigen zwemroutine, wil je ‘m zien?” Mijn gezicht probeert niet te verraden dat ik vrees voor de ‘borstcrawl meets vlinderslag meets spartelende kikker’ die volgt.

Zwemles pittig leerproces

Zwemmen met je kroost? TOP! Zwemles geven aan je kroost? Ehm… Zwemles is een mix van vertrouwen en een pittig leerproces. Een proces dat niet altijd baat heeft bij ‘helpende’ ouders, hoe goed bedoeld ook. Sommige zwemstijlen die kinderen na de vakantie laten zien, zijn zo… innovatief, dat ik stiekem hoop dat ze het op TikTok hebben gezet.

De kern van mijn verhaal? Laat kinderen lekker plonsen, spelen en genieten van het water. En als je toch de onweerstaanbare drang voelt om coach te spelen, focus dan op de belangrijkste zwemles: de race tegen de tijd bij het afdrogen en omkleden.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.