Taxi-staking in Zuid-Afrika

Bregje van Weezel 8 aug 2023

Er is een taxi-staking in de hele West-Kaap in Zuid-Afrika. Er rijdt geen taxi bus meer. De gevolgen zijn énorm. Omdat de meerderheid van de werkende bevolking afhankelijk is van deze vorm van vervoer. Een nalatenschap van de apartheid.

Toen de zwarte en gekleurde bevolking ver van de stad af, in een township geplaatst werden, maakte het niet uit hoe ze op hun werk kwamen. Als ze maar kwamen. Met als gevolg, dat gedurende de jaren, die taxi’s en de bijbehorende organisaties de nodige macht hebben verkregen én een heel eigen leven zijn gaan leiden. Je zal ze niet snel betrappen op het naleven van de verkeersregels. Sterker nog. De wet. Zo veel mogelijk mensen vervoeren in zo min mogelijk tijd is het devies. Verkeerslichten en verdrijvingsvakken worden standaard genegeerd. Er wordt ingehaald waar dat niet mogelijk is. Ruzies over wie welke route mag rijden, worden gewelddadig op straat uitgevochten.

Andere manieren van vervoer, zoals bijvoorbeeld bussen en treinen worden structureel gesaboteerd. Lees: in brand gestoken.

Cowboygedrag

In de West-Kaap, waar een andere partij dan het landelijke ANC, het voor het zeggen heeft, namelijk de DA (Democratic Alliance,) zijn ze helemaal klaar met het zich boven de wet stellende cowboy-gedrag. De wet wordt nageleefd. Als je geen rijbewijs hebt, wordt je voertuig in beslag genomen. Ook als je doorrijdt wanneer een agent je verzoekt te stoppen. Nou. Daar zijn ze in dat taxiwereldje het dus helemaal niet mee eens.

Vorige week zijn ze uit een overleg weggelopen en hebben per direct de staking uitgeroepen. Waardoor duizenden mensen niet meer naar huis konden. En de volgende dag ook niet naar hun werk. Omdat de nog wel rijdende bussen en masse in brand gestoken werden en cruciale snelwegen geblokkeerd. Wij niet werken. Jullie ook niet werken. Is de redenatie. Mensen worden geïntimideerd, zodat er geen andere optie is dan thuisblijven.

Hard gelach

Deze situatie duurt nu al een paar dagen. Met de nodige gevolgen. Mensen kunnen niet naar hun werk. En voor vele, die per dag betaald worden, is dat een hard gelach. Zo’n 300.000 kinderen en 9000 onderwijzers kunnen niet naar school. Bedrijven en restaurants zijn dicht of gaan eerder dicht om de veiligheid van hun medewerkers te kunnen garanderen. Ziekenhuizen zijn zwaar onderbezet en dan heb ik het nog niet over de schade van alle rellen en plunderingen.

Saillant detail is dat bij het overleg, de landelijke minister van Politie, ook aanwezig was. Niet dat deze ANC-man enige officiële zeggenschap had, maar hij heeft schijnbaar wel een rol gespeeld bij de totstandkoming van de staking. Zou zo maar kunnen. De verkiezingen komen eraan. En een beetje onrust in de Kaap, zou het ANC zomaar goed uit kunnen komen. Krijg je als je de regels gaat naleven.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.