De roemloze glorie van roddeltainment

Leon Koop 17 aug 2023

In een wereld vol serieuze problemen en intellectueel uitdagende vraagstukken, bieden de Nederlandse roddelprogramma’s zoals RTL Boulevard en SBS6 Shownieuws een verfrissend toevluchtsoord voor mensen die hun hersencellen liever in de slaapstand zetten.

Wie heeft er immers behoefte aan feiten en diepgaande analyses als je de roddels over BN’ers kunt verslinden? Het is hoog tijd om de glorie van roddeltainment te vieren, waar intelligentie een zeldzaam goed is en onzin de boventoon voert!

Bij Shownieuws kunnen we genieten van het schouwspel van voormalige showbizz-sterren (nou jou sterren, dat is wellicht ook niet de juiste benaming) zoals Patty B,Tooske R en Airen M en nog wat van die onbeduidende types die zich wanhopig vastklampen aan hun laatste beetje relevantie. Als een verzameling archeologische overblijfselen graven ze hun eigen graf, maar dan op live-televisie. Ze proberen nog steeds interessant te zijn, maar het enige wat interessant is aan hun optredens, is de vraag of ze hun eigen namen nog wel weten. Het is een triestige vertoning waar zelfs de meest saaie begrafenis nog een feestje bij lijkt.

‘Bevestigd door bronnen’

Maar wacht, er is meer! RTL Boulevard neemt ons mee op een epische reis naar de diepten van onzinnigheid. Hun ‘journalistieke’ vaardigheden worden geëvenaard door een 5-jarige die een kleurboek inkleurt. „Bronnen hebben ons bericht bevestigd”, is hun geliefkoosde mantra, alsof ze de belichaming zijn van een onfeilbaar orakel. Wie heeft feiten en betrouwbare bronnen nodig als je ook gewoon wil speculeren op basis van aannames en eigen interpretaties? Gewoon, een beetje gokken en hopen dat er iets waar blijkt te zijn. Dat is tenslotte waar journalistiek om draait, toch?

Laten we het even hebben over de presentatoren van deze hersenkrakers. Vooral die Nikkie P, jakkie met haar altijd glad geschoren benen wat waarschijnlijk haar handelsmerk is geworden. Haar intellectuele vermogen is waarschijnlijk net zo indrukwekkend als een lege bierfles. En wat te denken van Daphne B, wie heeft dat ooit bedacht om dit mens op tv een programma te laten presenteren? Meteen terugsturen naar de radio, dan hoeven we haar ook niet te zien. Ze kunnen alles bespreken in de studio, van de meest modieuze kattenhalsbanden tot de diepste filosofische vraagstukken (hoewel, wacht, dat doen ze helemaal niet). Je vraagt je af of ze überhaupt weten hoe ze een boek moeten vasthouden, laat staan ​​lezen.

IQ-limbo

Het lijkt erop dat het hun belangrijkste taak is om hun kijkers aan het lachen te maken, niet met humor, maar met hun bedroevend lage intelligentie. Ze lijken zich meer thuis te voelen in een kleuterschool dan in een tv-studio. Eén ding is zeker: als er een IQ-limbo was, zouden ze zeker prijzen winnen voor het laagste IQ ter wereld.

Natuurlijk, we kunnen niet anders dan dankbaar zijn voor deze nationale roddelrubrieken. Ze bieden ons een glimp van een wereld waarin niets ertoe doet en waar trivia het hoogtepunt van de dag is. Hoe meer we ons richten op de wissewasjes van het leven, hoe minder we ons zorgen hoeven te maken over echte problemen zoals klimaatverandering, ongelijkheid en wereldvrede. Wie wil er nu een verstandige en geïnformeerde samenleving als we ons ook kunnen bezighouden met de kleur van de string van Anouk en of ze haar puni heeft geschoren?

Dus laten we een luid applaus geven voor de roemloze glorie van roddeltainment op de Nederlandse televisie. Laten we onze hersencellen op stal zetten en ons tegoed doen aan geneuzel, aannames en onzin. Want wie heeft behoefte aan intelligentie en feiten als we ook gewoon kunnen zwemmen in een oceaan van oppervlakkigheid? Cheers en geniet nog van jullie laatste week vakantie.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.