Deze nieuwkomer krijgt een 8- van mij

Paco Painter 27 aug 2023

Samen met mijn buurman Jort zit ik in een restaurant. We zitten aan een mooie tafel, uitkijkend op een ambitieuze landelijke steeg met veel potentie voor de toekomst.

Links van ons een schilderij aan een geel behangen muur. Op het schilderij is met veel passie een dood varken, van boven tot onder opengesneden, hangend aan een katrol gesitueerd. Het geeft ons een uitstekend beeld van de inwendige machinerie van een varken. Ergens rechts van het varken zie ik een man met een hakmes.

Eigenaar Klaas ziet ons kijken en wijst met trots op de prent. „Mooi hè? Eind achttiende eeuw. Let eens op de details. Ze konder er wat van hè? Toen al.”
„Hangt dat daar om de honger op te wekken?”, vraagt Jort.
„Nou, eigenlijk wilde ik een schilderij van een vis daar hebben maar dat is toch een stuk minder spectaculair. Minder inwendige onderdelen, zal ik maar zeggen. Ik bedoel, dan valt er toch een stuk minder te zien.”
Jort probeert hem uit te leggen dat een in tegenlicht geschilderd bord erwtensoep ook heel goed zou uitkomen op het gele behang.

Mijn suggestie om, om het bord erwtensoep heen, een lichtpaars bos te schilderen in vals licht, wordt goed door Klaas ontvangen.
„Als je het raam dan openzet zie je door de lichtweerkaatsing de snert drie keer geprojecteerd”, merk ik ten overvloede op. „Dat geeft een ruimtelijk effect.”
Klaas schrijft het op. Hij gaat er iets mee doen, zegt hij.

Recent

Als voorgerecht kiest Jort de op het vel gebakken palingmoten, overgoten met een lichte suggestie van met olie geflambeerde kokoskoeksiroop. Daar kun je geen buil aan vallen.
Zelf neem ik de met de hand in IJsland gevangen stafmakreel, besprenkeld met een licht mousserende rabarbermoes. De makreel werd door de rook van een recent in werking getreden vulkaan gehaald, vertelde Klaas, en dat is te proeven. Ik maak mij wel zorgen om het woordje ‘recent’. Hoe recent was die vulkaanuitbarsting? En hoe zit het met de houdbaarheidsdatum van de makreel?
Ik drink er een Spa on the rocks bij met een geitenwollen afdronk en een zweem van de smaak van iets te lang gelegen kabeljouwfragmenten.

Alles bij elkaar een fantastisch restaurant, hoewel er ook nog wel wat kleine tekortkomingen moeten worden weggewerkt.
Zo zou het bijvoorbeeld handig zijn dat je het toilet kan doortrekken, zodat je niet hoeft te worden geconfronteerd met de afterparty’s van collega-eters.
Verder zou een werkende kraan alsmede een handdoekje niet misstaan.

Kortom; deze nieuwkomer krijgt een 8- van mij, met een neiging naar boven als aan bovengenoemde tekortkomingen snel iets wordt gedaan.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.