Stil op de grote stille heide

Mitchel Kleuver 30 aug 2023

Als zoon van de Veluwezoom ben ik opgegroeid in het bos. Mede mogelijk gemaakt door de vele jaren die ik op scouting actief ben. Het bos is een natuurlijke, vredige plek waar ik maar al te graag slenter. Even een rondje doen. Bij mij thuis om de hoek is het mooiste plekje te vinden: de Posbank.

Dat is vandaag het onderwerp: de grote stille heide.

Een mooie plek waar bomen worden afgewisseld met heidevelden. Het gebied wordt begraast door Schotse Hooglanders, schapenkuddes en IJslandse pony’s. Deze oase van kalmte is een toeristische trekpleister in Gelderland. Het is de Posbank. Vanwege het 25-jarige werkjubileum van meneer Pos als directeur van de ANWB, werd een bank op een uitzichtpunt geplaatst. Daar komt de naam vandaan. En in deze periode van het jaar, in augustus, staat de heide in bloei. Een prachtigere plek kun je je niet voorstellen. Echt niet. Wanneer de zon ondergaat en het gouden uur begint, verschijnt er een magisch tafereel voor je ogen.

Allesbehalve stil

De grote stille heide: het is een metafoor. De Posbank is allesbehalve stil! Auto’s rijden de heuvel op, terwijl je als wandelaar oppast voor wielrenners en skateboarders. Bij mooie dagen, vooral in het weekend, is het extra druk. Zodat er een file ontstaat om op de parkeerplaatsen te kunnen komen. Het liefste wandel ik alleen. Even opladen zonder verhalen van anderen. Ontspanning is belangrijk en wandelen werkt therapeutisch. Wist je dat? Door te wandelen kun je je gedachten ordenen en frisse lucht geeft vernieuwde energie. Vandaar dat mensen graag van de heide genieten. Wanneer het stil is, is het prachtig en ontspannend.

De volgende regels zijn dichter C.S. Adama van Scheltema (1877-1924):
Toen ging plots de hemel open
En een kleine plek van zon
Dreef de wijde heide over
Als een dofgoud medaillon

De heide is broos. De paden worden getrotseerd door miljoenen voetstappen op een jaar. Veel is dat hè? Daardoor gaat de heide kapot. In combinatie met droogte en stikstof is de Posbank een doodgaand natuurgebied. Zo zonde. Ik ben trots dat ik zo’n natuurgebied bij mij thuis om de hoek heb. Vanavond wandel ik een rondje langs de paarse velden, want voordat ik dat weer zie is het volgend jaar.

Oh ja, pas je op voor de fotograaf? Zij zijn erg actief in dit gebied, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Het beste is om hen niet te storen.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.