Een poel is lekker cool

Claude Aendenboom 13 aug 2023

Onder moeders paraplu stapte ik als kleuter met veel te grote groene rubberlaarzen door de zomerregen. Tot ergernis van mijn vader plonste ik wild in elke waterpoel, dat was lekker koel.

Moeder zong zacht een bekend kinderliedje: ‘Het regent, het regent, de pannetjes worden nat’. Jarenlang vroeg ik me af of dit liedje van Belgische of Hollandse afkomst was.

Ik was dus gek genoeg dol op regen, bliksem en gedonder. Yes, I was always singing in the rain. Ik hield als teenager ook van de zon zo nu en dan, maar niet te lang want elke hete zomeravond luisterde ik naar de verfrissende song van de Nederlandse zanger Rob de Nijs: ‘Zachtjes tikt de regen tegen ‘t zolderraam, ‘t ritme van de eenzaamheid’. Maar ook de Belgische zanger Wim De Craene koelde mij en m’n vriendin Evelyne af tijdens een hittegolf in Spanje, juli 1988. De Craene galmde vanuit onze tent: ‘Ik hield nooit meer van de regen als toen Kristien. Het leek wel of we hadden zo een bui vandoen Kristien’. Jawel, na zonneschijn komt regen, Evelyne.

Verwarring

Gisternamiddag volgde ik een wielerwedstrijd op tv. Dat is heel uitzonderlijk voor mij, ik ben immers geen liefhebber van de wielersport en dus ken ik er te weinig van om nu daarover uit te weiden. Ik vernam dat the bicycle race zich afspeelde in het Schotse Glasgow. Ik zag hoe de Nederlander Mathieu van der Poel in de regen uitgleed op het gladde wegdek en lelijk ten val kwam. Desalniettemin reed hij de rit als eerste uit. Hij veroverde zo een wereldtitel. Ik sprong enthousiast uit mijn zetel en bracht trots een staande ovatie. Ik verwarde de naam echter met de Belgische wielerkampioen Remco Evenepoel.

Desondanks juichte ik stevig om de overwinning van de Nederlander. Wie van de twee de wedstrijd won, deed er voor mij plots niet meer toe. België en Holland waren immers ooit één natie. Jawel, als het nog eens hevig regent ga ik bij een koeienwei achter de hekjes staan tussen andere wielerliefhebbers, om beide kampioenen aan te moedigen. Het liefst stampvoetend in een poel, want dat is lekker cool.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.