Marktplaats-volk

Lisa Bakker 23 aug 2023

Vroeger stond Marktplaats bekend als een grote verzameling oplichters en helers. Uggs die uit de dameskleedkamer bij gym waren gestolen, vond je de volgende dag op Marktplaats. Grafische rekenmachines en fietsen waren ook erg gewild.

En hoe vaak maakten mensen niet mee dat ze nooit de spullen kregen waar ze netjes voor hadden betaald?

Tegenwoordig wordt Marktplaats echter getypeerd als een plek waar de grootste dorpsgekken voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. En de tegenpartij beledigd zijn joh, dat iemand niet meer dan een paar euro biedt voor hun ouwe troep! Hele Instagrampagina’s staan vol met screenshots van hilarische gesprekken en ongepaste opmerkingen in de Marktplaats-chat. Sommige posts zijn zo absurd, dat kán niet echt zijn, zou je denken. Van ronduit agressief en grensoverschrijdend gedrag tot bijzondere verzoeken en wensen. Even het kledingstuk uit je advertentie aantrekken en een foto van jezelf doorsturen om te laten zien hoe iets valt, bijvoorbeeld.

Een potentiële koper van mijn veel te grote spiegelkast werd laatst boos op mij, omdat hij een uur eerder klaar was van werk en ik niet binnen een kwartier van de ene kant naar de andere kant van de stad kon komen. Dan vond ik de meneer die vroeg of hij mocht blijven eten wel een stuk vriendelijker.

Marktplaatsgebruikers zijn dus een stuk mondiger geworden en laten de ander niet zomaar meer wegkomen met:
„Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo.”
Zo zag ik laatst een kans om tijdens het WK vrouwenvoetbal wat aan mijn Oranje spulletjes te verdienen en zette ik de ‘juichcape kind’ online voor 5 euro. Onbedoeld heb ik de mevrouw die de juichcape van mij kocht blijkbaar ernstig teleurgesteld:

„Beste Lisa,
Ik heb de cape ontvangen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel een beetje baal, omdat dit geen juichcape kind is, maar eentje voor een hond. En dat is niet wat ik van uw advertentie had verwacht.
Groet, Melanie”
(*)

De diepe ontgoocheling van deze mevrouw vind ik zo prachtig onder woorden gebracht. Geweldig dat mensen de tijd en moeite nemen om hun onvrede te uiten en tegelijkertijd zo netjes kunnen blijven. Eigenlijk wil ik een goedmakertje opsturen, een hondenspeeltje voor haar kind of zo, kan ze vast wel om lachen.

(*)
Niet de echte naam van de koper

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.