Handige Harry

Else Santink 23 aug 2023

Veel onhandige Harry’s verkneuteren zich aan het programma Help mijn man is klusser. Een slechte werkman scheldt op zijn eigen gereedschap en slaat nooit een plank mis.

Mijn man was scheepstimmerman en scheepsmetaalbewerker. Het hele jaar door werd er op onze (woon)schepen verbouwd. Met passie haalde mijn man de vloeren eruit. Vervolgens liepen wij weken te balanceren over de spanten met ons bord eten of bak koffie. Betimmeringen stonden in een hoek opgeslagen om later tot een geheel verwerkt te worden. Een tijdelijke zitplaats naast kleding, boeken, serviesgoed vermengd met gereedschap, zaagsel en stof. Voordat alles gemonteerd werd hing er de misselijkmakende geur van kokend vet om het onderschip te tjetten. Als de schepen op hun best waren, werden ze verkocht om een ander project te starten.

Mijn zoon is een handige Harry. De combinatie van Graphic designer en vaders genen komen hem goed van pas. Door het beperkte budget en de verhitte woningmarkt werd het een zwaar gedateerd huis uit de jaren 60. Voor Harry en zijn vriendin geen huis met een gouden dak. De meeste werkzaamheden doet hij zelf. Harry is meester in het bedenken van oplossingen. Slopen is de enige mogelijkheid als restylen niet meer kan. Om passende leidingen voor de nieuwe keuken aan te leggen, bracht Harry dagen in de kruipruimte door. Er kwam een klusje bij. De rioleringsbuis zat verstopt met een black sludge-achtige smurrie van de vorige bewoner. Geen redden meer aan. De oude buis inclusief ‘familie motmug’ werd op straat gezet.

Dieptepunt

Een gespecialiseerd bedrijf werd ingeschakeld voor HR++ isolatieglas. Deze firma bemerkte bij plaatsing, dat zij de maten van de ramen verkeerd hadden opgemeten. Na een half jaar waren de afmetingen juist, maar werden de ramen verkeerd om geplaatst. De derde keer ging alles goed. Echter het vertrouwen in dit bedrijf bereikte een dieptepunt, toen bleek dat er die dag gouden oorbellen uit de slaapkamer verdwenen waren. Bij de subsidieaanvraag ‘isolerende maatregelen van de overheid’ ging het ook mis. De overheid en de uitvoerende bedrijven doen tegemoetkoming rooskleuriger voorkomen, dan in werkelijkheid. Weer een paar duizend meer. Even Apeldoorn bellen.

Je moet tegenwoordig wel handige Harry zijn, of bakken geld verdienen om een huis te kunnen kopen. De rest valt tussen wal en schip. Wanneer de partner op handige Harry kan bouwen, dan is de weg vrij om van het klushuis een eigen my home is my castle te maken. Staat zo vast als een huis.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.