Protest

Jetske Tammeling 28 aug 2023

Er zijn veel manieren om mee te doen aan goede doelen en challenges, zoals fietsen, hardlopen of zwemmen. In eigen land of ergens richting de Mont Ventoux.

Veel mensen vinden in hun mailbox of via hun socials uitnodigingen om te doneren aan een goed doel van een bekende die voor een bekende geld inzamelt door een sportieve prestatie neer te zetten. Meestal klik ik door, doneer en ben er weer even klaar mee.

Maar opeens werd dat anders. Jarenlang waren we samen lid van een hardloopgroep. Mijn goede vriendin als sportiefste van ons allemaal. Tot zij de diagnose ALS kreeg: een dodelijke spier- en zenuwziekte. In Frankrijk noemen ze het de ‘maladie des milles adieus’. De snelle vorm (er zijn ook minder snelle varianten) beneemt je soms de adem. Elke dag weer moet je iets inleveren wat niet terugkomt. Duizend keren afscheid nemen. Er valt niks te overleven, te hopen of te strijden. De enige optie is je aanpassen. En proberen te genieten van wat nog wél kan.

Amsterdam City Swim

Om onze gevoelens van onmacht en afschuw in toom te houden, besloten we met de Amsterdam City Swim van zondag 3 september mee te doen. Zwemmen om geld in te zamelen voor ALS. Voor onderzoek om de ziekte af te remmen, en het liefst te genezen. Want dat kan nu nog niet.

Vanaf april zijn we up & running in het plaatselijke zwembad. We kopen tien kaarten en springen er in. De eerste maanden binnen en nu de laatste maanden zijn we buiten in open water. Het is verbazingwekkend hoe snel je went om opeens in open water te zwemmen. Niet je voeten teveel op de bodem neerzetten is onze ervaring. En inmiddels weten we ook hoe blauwalg eruitziet en gaan we volle bak het water in als het stortregent. Het klinkt stoer en is het ook, vinden wij. En het troost een beetje want ja, geld ophalen is heel mooi maar een behandeling of medicijn zou echt nog beter zijn!

En zondag 3 september komen veel mensen in actie in de Amsterdamse grachten. Eén grote protestactie van duizenden zwemmers. Wij zwemmen voor onze vriendin en voor toekomstige ALS-patiënten voor wie er hopelijk ooit zicht gloort op genezing.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.