B&B-BBB Vol Liefde – Henk & Henk

Han Maas 14 aug 2023

Henk is terug. Maar die was toch veilig opgeborgen in zijn eigen bed and breakfast? Nee, niet die Henk. Henk Kamp, de VVD’er wiens gezicht beter bij het CDA past. Henk die als minister van Economische Zaken niet met zijn tengels van de Groningse gaskraan kon afblijven en die altijd de verkeerde kant op draaide: ach, een scheurtje meer of minder…

Die Henk. En als je bijvoorbeeld in Overijssel woonde en daar je sociale leven had, onverhoopt werkloos werd, moest je maar verhuizen naar een ander gedeelte van het land. In Groningen waren zat vacatures: metselaar in de bouw. Ja, hij is ook minister van Sociale Zaken geweest. Van baan naar baan was voor hem geen probleem.

Henk neemt collega Pieter Omtzigt de maat terwijl hij op vakantie is, ergens op een camping met een zuinig flesje gas, schat ik zo in. Pieter denkt na over zijn toekomst en dat is waar Henk over valt. Hij verwijt Pieter dat hij door Tweede Kamerlid te zijn al een burn-out heeft gekregen. Ziek zijn werkt tegen je, dus. Eigenlijk is het dan jammer dat Henk zelf geen Groningse burn-out heeft gekregen; sommige bewindsvoerders werken ook nooit mee. Zijn er alleen maar voor zichzelf.

Andere Henk komt toch ook weer terug naar Den Haag. Hij wordt nummer 2 op de lijst van een politieke partij waarvan hij de naam verkeerd zegt in de talkshow ‘Oranjezomer’. Natuurlijk gaat Henk Krol zich hardmaken voor de ouderen en hun pensioen. Er is één voorwaarde: de werkgever moet wel de pensioenpremie hebben gestort.

De Oranjezomer is een fris programma, vlot gepresenteerd door Hélène Hendriks, met als weekgasten onder anderen Rutger Castricum en Jeroen Pauw, die zijn drugsverleden zomerluchtig opbiecht – en ik altijd maar denken dat Paul Witteman onder de pillen zat. Wat Rutger Castricum heeft geslikt na wat politici als Henk Kamp en vooral wijlen Ella Vogelaar van hem hebben moeten slikken op het Binnenhof? Hij is milder geworden en heeft enigszins stijl na ‘GeenStijl’.

Godzijdank in dit programma geen nabeschouwing van de Barbie-film of van dat programma waar ook iedereen naar moet kijken: liefde ontberende mensen met pensioen in de knip of juist jonge mensen die niet weten wat tot aan hun pensioen met hun leven te doen, rollen verliefd op de liefde hun koffers naar een B&B die vol liefde zou zitten. Grensoverschrijdend gebrek aan eigenwaarde zorgt voor plaatsvervangende schaamte. Ik weet niet of zij de doelgroep van Henk zijn, dit kleurloze stel waarvan er niemand uit de B&B-kast springt.

Het schijnt dat er in het oosten van het land een B&B-BBB Vol Liefde komt met de naam ‘Sweet Caroline’. Uitgekochte, gepensioneerde boeren en dieren hebben tenslotte ook liefde nodig. Varkens en kippen wordt geadviseerd niet te komen, met als breakfast ham and eggs en chicken sausages.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.