Youngtimer

Else Santink 4 jul 2023

Mijn youngtimer, een Fiat Punto uit 2003 krijgt ieder jaar een onderhoudsbeurt en regelmatig een wasbeurt. Met de veranderde leeftijdsgrens voor oldtimers moet ik helaas jarenlang wachten op vrijstelling voor wegenbelasting.

De overheid heeft de leeftijd van oldtimers van 25 naar 40 jaar verhoogd. Het argument daarvoor zou zijn, dat auto’s langer meegaan. Mijns inziens een manier om de schatkist te vullen. Mijn Puntootje heeft een lage dagwaarde. Voor mij is hij echter van onschatbare waarde, omdat hij mij vrijheid geeft.

De liefde voor de auto is in mijn kindertijd ontstaan. In de jaren ’50 reisde ons gezin regelmatig naar Duitsland voor familiebezoek. Mijn vader had daar twee dagen voor nodig met zijn Ford Prefect. Mijn moeder hield mij tijdens de reis op de arm. Spartaans rijden en een hele onderneming was dat. De daaropvolgende auto van mijn vader was een Opel Kapitaen, comfortabeler en sneller.

Op jonge leeftijd hielp ik mijn vader elke zaterdag met wassen en poetsen. Ik mocht geen jas met knopen aan tijdens de poetsbeurt, omdat deze krassen konden maken. Wat had ik een hekel aan die dagen.

Trend

Na WO 2 werd customizen van oude auto’s in Amerika ontwikkeld door veteranen op zoek naar een kick en plezier. Zij maakten auto’s sneller en verlaagden ze. Versieringen werden aangebracht door middel van pinstripes, airbrush en stickers. De Hotrods en Lowriders waren geboren. Dergelijke auto’s werden deel van cultuurstromingen. Die trend waaide later over naar Nederland. Populaire oldtimers zijn vooral de Eendjes, Kevertjes en Kadetjes. Tegenwoordig zijn oude VW busjes en Kevers geliefd bij vrije vogels. Verkeershufters hebben een voorkeur voor snelle auto’s zoals de BMW en Audi. En niet te vergeten is er de categorie Oude Lullenauto’s, zoals de Opel Meriva of de Toyote Aygo voor de onthaaste mens.

De parkeerplaats voor mijn huis is boomvrij. In de rest van de straat staat naast elke parkeerplaats een boom. Het valt op, dat er op dit boomloze plekje bewoners van de andere kant van de straat uitstappen. Ze sjouwen liever een eind met hun zware boodschappen, dan dat ze hun auto laten onderschijten. Een verkennend gesprek leidt niet altijd tot begrip. Zij vinden, dat mijn oude autootje maar plaats moet maken voor hun bolide. Als mijn youngtimer volgescheten is, rij ik naar de disco drive-wasstraat voor een wasbeurtje Miami Shine. Mijn auto wordt weer glanzend schoon en mijn irritatie weggespoeld door het putje. Wat een uitvinding!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.