The Berlion King

Cale columns 24 jul 2023

Dat vraag ik u af. Of je gedachten bij het zien van de beelden over de loslopende leeuw in Berlijn meteen gingen naar de Toverkoffiemolen van Disney?

Dat fantasieverhaal gaat weliswaar over een draak en niet een leeuw, maar de kwaliteit van het Duitse filmpje deed vermoeden dat het niet met een camera, maar met een koffiemolen was gemaakt. In een tijd waarin de meeste camera’s maar liefst 24 megapixels, bezitten wordt een onwijs wazig filmpje wereldnieuws. De leeuw, Berlijn en Disney: als hoogsensitief persoon en associatief denker kun je met minder triggers toe om daar de Berlion King van te brouwen.

Of zou het juist aan die pixeldichtheid liggen? Want hoe meer pixels per mm2, des te minder licht per pixel. En minder licht betekent dat de kans evenredig groot is dat de informatie van de foto onjuist is. Doet het niet erg denken aan de wazige beelden van het monster van Loch Ness? Verre van loepzuiver, maar hoe onzuiverder de foto des te groter werd de schare ‘believers‘.

Op hetzelfde moment verschijnt, na de recente Telegramfilmpjes van een ziedende Prigozjin die kraakhelder en nogal ‘in your face‘ waren, een schimmige opname van zijn welkomstspeech aan de Wagners in Belarus. Slechts contouren en silhouetten tegen een verlichte achtergrond. Wordt men geacht het te geloven? Is ie in Wit-Rusland? Is het Prigozjin of een stand-in? Is ie er überhaupt nog?

Verschil speurhond en leeuw

Net zoals de waarneming van de leeuw kracht bijgezet werd door de verklaring van de burgemeester dat ook twee politie-agenten het dier hadden gezien? Wat zijn dat voor agenten, die met terugwerkende kracht het verschil niet zien tussen hun speurhonden en een leeuw? Of tussen het te roven dier en een roofdier? Zouden ze Viktor Löw en Bastian Schweinsteiger uit elkaar kunnen houden? Of had de toevoeging aan waarneming door de autoriteit een andere reden?

Het kan natuurlijk een practical joke zijn. Een wazig, bewerkt filmpje van twee pubers om de mensen de stuipen op het lijf te jagen en zelf in een lachstuip de commotie gadeslaan. Is al eens eerder gebeurd, een herdersjongen met een herdershond die dorpelingen alarmeert voor de wolf. Als de mensen dan bewapend eropaf gaan, lacht de herdershondjongen zich te pletter. En nog eens. En weer. Totdat de wolf echt verschijnt en zijn ‘Cry: Wolf‘ niet meer serieus wordt genomen.

Wat nou als er straks weer wazige filmpjes van een leeuw in Berlijn verschijnen? Weer afdoen als een wild zwijn? En nog eens? En vervolgens beelden van een Belarussische beer in Polen of Litouwen. Te vaak Cry Wolf gedaan en nou zijn de believers op. Misschien is het tijd om de toverkoffiemolen van Disney om te ruilen voor die Pfeffermühle van Erika Mann…

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.