Gen Z

Iris 6 jul 2023

Zuchtend scroll ik door mijn whatsapp op zoek naar iemand die een kast van het bekende Zweedse merk uit elkaar kan halen. In mijn ooghoek zie ik de blik van mijn dochter op mijn middelvinger gericht.

Alsof ze surveilleert tijdens een examen. „Dat jij op kantoor werkt en typt met een middelvinger. Zo duurt het wel erg lang.” Om mezelf van haar blik te bevrijden, vraag ik haar of zij iemand kent die de kast uit elkaar kan halen. „Serieus mam? YouTube!” Ik tik met mijn rechterhand op mijn voorhoofd en doe alsof ik dat al wist, maar het was vergeten.

Tijdens het werk vraagt een collega of ik de beantwoording van een gestelde vraag van een burger wil controleren voordat ze de e-mail verstuurt. Tot mijn verbazing spreekt ze me aan met ‘u’.  Ik lees de tekst en concludeer dat de steller van de vraag de Nederlandse taal niet beheerst. Ik complimenteer haar met haar Engelse woordenschat. Ze glimlacht en antwoordt – op dezelfde toon als mijn dochter had, die me op het bestaan van YouTube wees – „Google Translate!” Wederom sla ik met mijn rechterhand op mijn voorhoofd, terwijl ik me afvraag op welk moment jongere collega’s zijn begonnen met me aan te spreken met ‘u’. Ik voel me – om het maar even in projectmanagement-termen uit te drukken – buiten de scope geplaatst. Een duidelijke afbakening tussen Gen Z en de X-generatie.

Vanzelfsprekend

Ik vind Gen Z een verademing op de werkvloer en ook daarbuiten. Het ademt technologie, is vertrouwd met de hoeveelheid aan digitale data en is bijzonder ondernemend. Diversiteit is voor hen geen hot item maar vanzelfsprekend. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan, is hun motto. Gen Z heeft een leven naast hun baan en dat wordt gekoesterd. Je berooft iemand niet van zijn kostbare tijd met het uit elkaar halen van een kast, maar raadpleegt YouTube. Als het kan film je jezelf tijdens de klus en plaatst de content op social media. Likes zijn de schouderklopjes van toen. Weken over een onderwerp soebatten, iedereen er een plasje over laten doen, terwijl het dezelfde dag opgelost kan worden? Gen Z niet bellen.

Wanneer ik de neiging voel op de rem te gaan staan, omdat ik meen dat het te snel, te makkelijk of ondoordacht gaat, laat ik het ‘gaspedaal’ los. Wie luistert, leert, adviseert en motiveert, merkt dat Gen Z het onmogelijke creëert.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.