Code rood

Else Santink 6 jul 2023

De storm van 5 juli 2023 heet Poly, betekent veel. Ze doet haar naam eer aan. Code rood waarschuwt ervoor dat de wind topsnelheden kan ontwikkelen. Ik kreeg drie maal een NL-Alert.

Ik schrik mij rot van zo’n melding. Ongetwijfeld door de herinneringen die bij mij bovenkomen.

Ik heb een periode op het water geleefd. Kwam er storm, dan lagen wij met ons charterschip verwaaid in de haven. Een ronde over het schip werd gemaakt. Losse zaken, zoals een puts, trossen of blikken verf werden verwijderd. Extra touwen werden op de wal gezet, als je langszij een ander schip lag. Wel zo netjes. Er komen immense krachten op de landvasten te staan.

Voordat mijn charterperiode begon voer ik met een aantal mensen mee op een klipper rijp voor de sloop. Een motor uit het jaar nul, gaten in de romp, geen watertank. Ruige en stoere binken aan boord met weinig kennis van navigatie… Een paar flessen Beerenburg voor moeilijke uurtjes.

Bang en kotsmisselijk

We hadden op Vlieland feest gevierd in de kroeg met de mooie naam De Dronken Zeeman. Wij moesten naar Amsterdam terug voor Sail. Onderweg op de Stortemelk, een zeestraat, kwam windkracht 9 opzetten. Wat was ik bang. Iedereen was kotsmisselijk. Onze hond rolde van de ene naar de andere kant. Uitstappen kan niet op zee. Schietgebedjes in plaats van marifoon. Mayday, mayday, mayday. Maar we hadden het gered. We bereikten de haven om te schuilen. In de plaatselijke kroeg maakte misselijkheid en angst snel plaats voor sterke verhalen.

Weerwaarschuwingen zijn niet altijd betrouwbaar. Vanochtend vroeg stormde het flink. Ik ging kijken of alles om mijn huis stormvast stond. Mijn huis is goed verankerd door het stokanker, dat in mijn voortuin staat. Uit de verstopte regenpijp kletterde water naar beneden. Ik heb er een emmertje neergezet om regenwater op te vangen voor plantjes. Na storm komt zonneschijn. Tropenweer wordt verwacht.

Ik was doorweekt en merkte dat ik de verkeerde sleutel op zak had. Buren in auto’s zwaaiden vriendelijk naar mij. Niet in de gaten hebbend dat ik door de grond zakte van ellende. Mijn buurvrouw was gelukkig thuis voor de reservesleutel. Hilariteit.

Met mijn leven als landrot ben ik blij. Ik kan teren op de avonturen van vroeger. Ik had een stormkapsel toen en vandaag, mijn favoriete coupe. De kapper snapt dat nooit en maakt er steevast een Beatrixpruik van.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.