RADIO BLA BLA

Paco Painter 29 jun 2023

De radio staat aan. Ene Garret Kato wordt aangekondigd: liftmuziek. Maar oké, hier hoor je, net als op de 3900 andere zenders, uitsluitend middle of the road-gedoe. Muzak met van die tingeltjes en belletjes, met allergie-opwekkende ad-libs en andere overbodige vocale versieringen waarmee toonladder-acrobate Mariah Carey olympisch goud scoorde in alle hitlijsten. Maar oké, smaken verschillen. Geef mij de blues maar.

Kato slist. En als ik íets irritant vind, zijn het slissende zangers die met een gitaartje in de weer zijn. Laat je gebit dan verbouwen of plak tape over je voortanden. Of laat je tong een stuk inkorten. Zulke dingen kunnen tegenwoordig.

Dus wissel ik snel van zender. Een podcast met Giel Beelen. Beelen is tegenwoordig spiritueel. Daarom heeft hij zijn haar tot op zijn schouders hangen, want als je lang haar zegt, zeg je spiritueel. Hij doet dus alles om zijn semi-spirituele podcast KUKURU, goeroe-technisch gesproken, enige illusie van serieusheid mee te geven.

„Zou je een KUKURU-kaartspel leuk vinden om te hebben?”, vraagt Giel aan zijn luisteraars. „En samen met mensen in jouw omgeving, of wij met elkaar, jij en ik dus, de spirituele doorbraak-momentjes delen? En zo ja, dan is het mooi om te weten dat bla bla bla…”

Snel een ander kanaal: nu een zender waarop een hysterisch klinkende dj, een oud-wielrenner, ene Gert Jakobs gelijk geeft die kwaad is op ene Emma Wortelboer. Deze Emma noemde in de talkshow ‘Marcel en Gijs,‘ de provincie Groningen een kut provincie, waarop Gert Jakobs haar een loser noemde. Jakobs: „Groningen; waar mensen nooit klagen maar dragen, hard werken, met de poten in de klei staan, en het hart op de juiste plaats hebben zitten, Emma, je weet niet wat je zegt, loser.”

Nou… misschien bedoelde Emma Wortelboer dat juist, Gert. Vooral die klei waar de Groningers de hele dag met hun poten in staan. Wat denk je zelf? Welk normaal denkend mens wil dat nou? De hele dag in Groningen met zijn poten in de klei staan. Niet dan? Oké, Ik zou het iets politiek correcter formuleren, want kut provincie zeggen is behoorlijk grensoverschrijdend maar het dekt wel een beetje de lading.

Waar woont die Gert Jakobs zelf eigenlijk. O ja, Drenthe. Is dat niet die kutprovincie waar je de hele dag tot je oksels in het veen staat? Ben ik ook niet kapot van. Wat is er nou écht leuk aan die kut provincie? Noem één ding.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.