Haring of kuit

Han Maas 26 jun 2023

Eva Jinek is geïrriteerd door boeren: „Als je geen werk meer hebt, moet je een andere baan zoeken.” Ze is kritisch te gast in haar eigen talkshow en laat Caroline van der Plas niet uitpraten. Hoelang nog, voordat zij zelf een andere baan van een paar maanden moet zoeken voor een jaarsalaris, omdat de kijkcijfers drastisch teruglopen?

Als ze het over pleeggezinnen heeft met Sergio, ex-maître van First Dates, schiet niet hij vol, maar zij en schieten de kijkcijfers (tijdelijk?) omhoog. Dat komt omdat ze een ‘baby’tje’ krijgt. Nee, we wisten nog niet dat ze zwanger was en al ‘moederrr…’ is. Haar ex-vriendje Freek Vonk is ook zwanger. Hij heeft larven in zijn been die hij tot ‘de geboorte’ laat zitten.

Landbouworganisatie LTO is uit het landbouwoverleg gestapt, als een waggelende tak liep voorzitter André weg. Zo is het nog steeds niet ‘hom of kuit’. ‘Haring of kuit’ is de oorspronkelijke uitdrukking.

De nieuwe haring is er eindelijk. Netwerken, je moet er wat voor overhebben. Haring raakt er zelfs verstikkend in verstrikt. Een man klaagt dat hij nergens een laadpaal kan vinden om zijn Audi op te laden. Vier gekleurde kinderen stappen uit; Bloemendaal is dus uiteindelijk overstag gegaan, al zijn het maar vier asielzoekers. „Papa is zo terug”, zegt de man tegen de kinderen – ik ook met mijn vooroordelen… Als ik zijn vrouw zo zie, zal er van ontladen weinig terechtkomen.

Zijn broekspijpen zijn te kort en hij draagt geen sokken waardoor de rode adertjes in zijn enkels goed te zien zijn. De kale plekken op zijn hoofd zijn niet meer te camoufleren. Voor de meeste mannen is het sokloos hoogwater in de polder. De dames hebben stuk voor stuk opa’s kledingkast geplunderd en lopen oversized aan de boven- en onderkant rond en vegen met hun laagwaterbroekspijpen over hun sneakers het terras schoon. Ze zien er allemaal hetzelfde uit; vreemdgaan van hun mannen is slechts een vergissing in deze kringen.

Marijke Helwegen slingerde de haring altijd van haar linker- op haar rechterwang en uiteindelijk verdween het arme beestje behoedzaam tussen haar opgespoten lippen; elk achtergebleven graatje kon fataal zijn. Toen werd de haringparty nog in een hotel gehouden, waar Herman Brood ook nog eens vluchtig langskwam.

Na drie haringen en evenveel glazen chardonnay – chablis is zó 2020 – doezel ik wat weg in het zonnetje… Eva Jinek is boerin geworden en getrouwd met Yvon Jaspers. Freek Vonk zit gedwongen in een inrichting, de in ere herstelde Bram Moszkowicz staat hem bij. Caroline van der Plas is geen minister-president meer en presenteert nu met Pieter Omtzigt Boer Zoekt Functie Elders. Op1 is weggezapt naar de kneuzenzender SBS6. Marcel zit met een stapel onverkoopbare dikke boeken in zijn goedgevulde maag en Gijs kan nog steeds niets. Daarover maken ze een podcast. En ik loop wat onwennig rond op de eerste zoutarme veganistische haringparty. Ik word uitgelachen, niet omdat ik in een jurk loop – dat doet nu elke man – maar er zitten uitjes in mijn decolleté. Echte uitjes, dat wel.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.