De verkiezingsdraft

Ditger Peters 23 jun 2023

We beginnen vandaag maar even met Dennis Wiersma. Want vlak voordat ik dit schreef liet hij nog weten „vanavond opnieuw weer aan de slag te gaan met zichzelf” (wat ik een geestige woordkeuze vond). Een dag later was hij opeens geen minister van Primair en Voortgezet Onderwijs meer.

De minister zou al vaker beticht zijn geweest van wangedrag. Om maar enkele dingen te noemen: felheid, intimidatie, dwingendheid, met deuren slaan tijdens een gesprek en hij schold een basisschooldirecteur de huid vol tijdens een werkbezoek. Het is verder niet aan mij om hierover te oordelen. Misschien zijn er ook wel fundamentele programmapunten waar ik het voor over zou hebben om met deuren te slaan. Ik kan soms al felheid en dwingendheid tonen als ik het op het internet niet met iemand eens ben over een remake van een Disneyfilm. Onderwijs is iets wat toch wel een stukje fundamenteler is voor een samenleving. Daar werd Dennis dan weer driftig over. En dat was uiteindelijk genoeg voor hem om te stoppen als minister.

Hugo de Jonge op huurbasis

Het zette me wel aan het denken over de portefeuille van de minister van Onderwijs. Eigenlijk vooral over portefeuilles in het algemeen. Wat als we voor iedere functie zelf als burger een persoon zouden kiezen? Dat ik bijvoorbeeld voor Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius kies, maar voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Lisa Westerveld. En je zo de regering kunt kiezen op basis van wie jij vindt dat Nederland nodig heeft voor die functie. Een soort verkiezingen met de opzet van een transferperiode. Hugo de Jonge gaat, na een paar jaar hard knokken, toch even op huurbasis naar de gemeente Maassluis. En kunnen we Pieter Omtzigt nog wat langer laten blijven? Gezien zijn rol van controleur zo cruciaal is op het moment? Dat idee. Een draft noemen ze dat in het Engels. En dit wordt dan onze verkiezingsdraft.

Oh ja, en in de winterstop is er ook altijd een transferperiode! Vind ik voor de landelijke politiek ook een goed idee. Als het in het team niet lekker loopt, kun je dan nog even gauw ingrijpen. En wat aanpassingen maken. Soms moet je gewoon even van staf wisselen als het team niet lekker draait. En soms moet je die ene vedette die je voor veel geld hebt binnengehaald, toch eerst even op de bank zetten. Beter voor de sfeer. Met een verkiezingsdraft en een transferperiode in de winterstop ben je zoiets gewoon voor.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.