Reductie Carnivorisme

Marco Hupkes 9 mei 2023

Gegroet, mede carnivoren! Heb je het nieuws de afgelopen decennia gehoord? Blijkbaar is het eten van vlees met de huidige manier van productie slecht voor het milieu. Wisten we wel, toch?

Nou, vrees niet, want ik heb een manier gevonden die zeker alles oplost. Het is tijd om het aantal carnivoren op een creatieve manier terug te dringen.

Vleesbrevet

Dit is het plan: iedereen kan het recht verdienen om vlees te eten. Als je bijvoorbeeld van kip houdt, moet je een half jaar lang een kip verzorgen, het dier zelf doden, plukken, slachten en bereiden in een gerecht naar keuze. Dan, en alleen dan, krijg je een vinkje voor kip op je ‘vleeseet vergunning’ en kun je kip kopen in de supermarkt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor varkensvlees, rundvlees, enzovoort.

Me dunkt dat het aantal vleeseters aanzienlijk zal verminderen. En dat is het hele punt! Het resultaat is een win-win situatie. Mensen met karakter kunnen blijven genieten van vlezige lekkernijen, terwijl we tegelijkertijd onze impact op het milieu verminderen.

Ieder zijn eigen speer

Maar wat als dit onvoldoende effect heeft, als er teveel karaktervolle mensen zijn? Wel, vrees niet, mijn vrienden. We hebben een back-up plan. Aan de vleesconsumptie kan een extra eis worden gesteld. De vleeseter dient gekleed in berenvel met een speer de supermarkt te betreden om het gewenste stuk vlees uit de schappen te schieten. Het is de ultieme oerervaring! Veel leuker dan gamen. En denk eens aan de extra beweging die je krijgt als je je avondeten ook nog eens zelf moet gaan jagen.

Ook krokodillenvlees

En niet getreurd, fans van krokodillenvlees worden niet uitgesloten van dit concept. Sterker nog, ik denk dat ze misschien wel het meeste plezier van allemaal hebben. Stel je de blik op het gezicht van je buren voor als ze je een half jaar lang over straat zien lopen met een levende krokodil aan de lijn. Pure afgunst, zeg ik je.

Volksreferendum

Dus daar heb je het, mensen. Een waterdicht plan om het aantal carnivoren te verminderen en het milieu te sparen. Niks met politici. Het is tijd om het heft en onze speren in eigen handen te nemen. Leve het volksreferendum. Wie stemt er op het vleesbrevet?

(Schrijver dezes is omnivoor en heeft eigenhandig twee kippen gedood en diverse insecten)

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.