Bezint eer gij begint
Vanouds zorgt De Nederlandse bank (DNB) in Nederland voor financiële stabiliteit en welvaart. In 1998 wordt een ommezwaai gemaakt naar de Europese Centrale Bank.
DNB wordt dan ‘een integrerend onderdeel van het Europese Stelsel van Centrale Banken met betrekking tot de taken en plichten die het Verdrag aan dat Stelsel opdraagt’. Het moge duidelijk zijn dat DNB met handen en voeten gebonden is aan het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB).
Klaas Knot in Pensioennieuws van maart 2018: „De bankensector staat er weer solide voor en is daarmee beter uit de crisis tevoorschijn gekomen dan verzekeraars en pensioenfondsen.”
„Daar waar verzekeraars en pensioenfondsen nog met de lage rente kampen, staat de bankensector, die tijdens de crisis de hardste klappen kreeg, er weer solide voor. De kapitaalbuffers zijn aangezuiverd.”
In 2003 was het totale pensioenvermogen 490 miljard euro. Tot 2008 werden de pensioenen praktisch elk jaar geïndexeerd. Een bank kan een gulden, zo leerden wij toch op de middelbare school, negen keer uitlenen, op voorwaarde dat niet iedereen alles meteen opneemt. Dit betekent een buffer van 11 procent. Bij de meeste banken is het huidige percentage drie à vier.
De werkelijkheid is dat de pensioenfondsen er veel beter uitkwamen. Tussen 2008 en 2018 verdubbelden (!) de pensioenpot namelijk van 800 naar 1600 miljard euro. Zou dit DNB ontgaan zijn?
Minister en gratis lenen
Daarentegen zijn in de periode 2011-2022 de obligaties op de DNB-balans van 10 miljard euro naar 590 miljard euro verhoogd. In Buitenhof gaf hij in januari 2023 aan dat DNB in zwaar weer verkeert, en dat Knot daarom steun van circa 20 miljard euro aan minister Kaag zal moeten vragen. De banken doen het duidelijk slechter dan de pensioenfondsen.
De toekomstige (pensioen) verplichtingen worden normaliter berekend op basis van naar redelijkheid op de langere termijn geschatte beleggingsresultaten en niet de ‘markrente’ van DNB, welke door de ECB kunstmatig naar 0 procent werd verlaagd. De regering volgde klakkeloos omdat de minister van financiën nu ‘gratis’ kon lenen.
Omdat de gendersolidariteit komt te vervallen, komt de vrouw in het nieuwe systeem er bekaaid af. Indien zij namelijk een tijd in deeltijd werkt om kinderen te krijgen en te verzorgen kan zij de gemiste opbouw niet meer inhalen. De vrouw leeft statistisch langer. Het wordt echt ieder voor zich.
Uiterlijk 1 januari 2027 heeft ieder zijn eigen pensioenpotje; en gaan we mee op de golven van de economie. Over de eerlijke verdeling van 1,5 biljoen euro aan pensioenvermogens verkeren grofweg zeven miljoen premiebetalers en drie miljoen gepensioneerden in onzekerheid en verwacht de rechtspraak een niet behapbare stroom aan procedures.
Bezint eer gij begint.