Training on the job
Als er nieuwe collega’s bijkomen of collega’s elkaars werk moeten overnemen, dan wordt er vaak ingewerkt via Training on the job. Je weet dan direct: dat is gedoemd om te mislukken. In feite is het bedrijfsjargon (voor iedereen geboren na 1990: bedrijfsslang) voor Zoek het maar uit. Het management heeft er nul over nagedacht, dus zie zelf maar hoe je de benodigde kennis verwerft c.q. overdraagt.
Dat deze methode toch vaak wordt gebruikt komt doordat de Engelse term verkeerd wordt vertaald. Stel: Adriaan moet aan zijn nieuwe collega Berry leren hoe je aanpassingen in het IT-systeem verricht. ‘Training on the job’ kan je vertalen als: ‘Training gedurende het werk’. Dus denkt Berry: ‘Mooi, opleiding tijdens kantooruren, hoef ik mijn vrije tijd er niet voor op te offeren en word ik nog doorbetaald ook’.
De correcte vertaling is echter: ‘Training bovenop het werk’. Adriaan moet dus gewoon zijn werk doen, maar daarnaast ook nog eens Berry opleiden en haalt daardoor zijn eigen deadlines niet. Na een maand is Adriaan half overspannen en ziet Berry het niet meer zitten, omdat ie door de halfbakken instructie het werk nog steeds niet snapt.
Puberbrein
Zelfs als Adriaan gedeeltelijk wordt vrijgespeeld doordat andere collega’s zijn werk moeten overnemen (zijn er na een maand in plaats van Adriaan drie anderen half overspannen) is de kans nog groot dat het mislukt. Berry zat op de middelbare school namelijk bij Delphine in de klas. Delphine droeg kortere hemdjes dan het puberbrein van Berry aankon. Hij heeft zijn middelbare schooltijd dan ook doorgebracht met het turen naar Delphine en heeft nooit geleerd om tijdens de lessen iets op te schrijven. Wel kan hij jaren later nog steeds alle acht de kleuren opdreunen waarin Delphine spaghettihemdjes had. Zijn tentamens haalde Berry vervolgens door hard te blokken uit zijn boeken.
Misschien een overdreven voorbeeld, maar het verbaast mij altijd hoeveel mensen gedurende training on the job helemaal niets opschrijven. Na een maand kan Berry nog steeds niet zonder Adriaan het werk doen, omdat ie niets heeft opgeschreven. Adriaan kan weer opnieuw beginnen, terwijl Berry wel meeschrijft of alsnog zelf een werkinstructie maken. Als Berry geluk heeft kan ie de aantekeningen van een andere collega kopiëren (wel even wat in veranderen, anders valt het op).
Het lijkt mij goed als managers die voorstander zijn van training on the job eerst zelf even een training in training on the job volgen. Het liefst via training on the job, zien ze direct dat het niet werkt.
Disclaimer: de namen in deze column zijn gefingeerd. Gelijkenissen met mensen uit mijn (arbeids)verleden berusten op louter toeval.