Eigenwijs en flamboyant
Deze week verscheen er een nieuwsbericht over het groeien van extreemrechtse Telegramkanalen, waarmee vooral jongeren bereikt zouden worden. Niet alleen via Telegram, ook via TikTok en Instagram wordt de extreemrechtse boodschap verspreid.
Jongeren zo jong als 13 jaar nemen al deel aan de online groepen. Ze zijn op zoek naar hun eigen identiteit en willen graag ergens bij horen.
Dat jongeren van die leeftijd op zoek zijn naar zichzelf is iets van alle jaren. In een periode waarin je overal onzeker over bent en je graag je plek wilt vinden in de wereld, is herkenning en bewondering iets moois. Zelf had ik geluk dat ik mijn bewondering vond in mijn eigenwijze flamboyante lerares Nederlands.
Ik groeide op met ouderlijke uitspraken als ‘je mag wel alles eten, maar niet alles weten’; een jab naar mijn nieuwsgierigheid. Een andere klassieker was ‘ik vind dat niks, dus jij ook niet’; een rechtse directe op mijn eigen denkvermogen. Nu was ik nooit de beste in tekenen of zingen, maar de woorden ‘dat kan je echt beter niet meer doen’ waren een knock out voor mijn creativiteit.
Jarenlang ben ik ervan overtuigd geweest dat ik beter niet kon doorvragen en dat creativiteit niet voor mij was weggelegd. Tot ik voor Nederlands een lerares kreeg waarvan ik nooit genoeg woorden zal hebben om haar outfitkeuzes te beschrijven. Je ne sais quoi in de meest letterlijke Nederlandse vertaling doet het wellicht enigszins eer aan; ik weet niet wat.
Eigen keuzes
In een tijd waarin ik het als puber allemaal niet snapte en poogde zelf dingen te kiezen, stond daar opeens een lerares voor me die écht haar eigen keuzes maakte. Echter was het niet haar kledingstijl waar ik jaren later nog aan denk, het was hetgeen ze te vertellen had. Dingen die nu als cliché worden gezien, maar die ik op dat moment moest horen, zoals ‘je moet doen wat je leuk vindt’ en ‘waarom zou je niet mogen zeggen dat je ergens goed in bent?’.
Inmiddels doe ik wat ik leuk vind en durf ik te zeggen dat ik daar goed in ben. Zelfs het predicaat creatief omarm ik volledig. Hoewel die muzikaliteit nooit gekomen is, sluit ik dat voor de toekomst niet uit. Alle jongeren die hun plekje in de wereld zoeken, wens ik mijn eigenwijze flamboyante lerares toe. Tenminste, die specifieke lerares zal onderwijl van haar welverdiende pensioen genieten en met het huidige lerarentekort zal er vast ook geen vervanger zijn. Zie deze column dan maar als oproep aan onze influencers op TikTok en Instagram om iets inspirerender worden.