De waarheid over geluksfactor van het geld: 50 procent of meer?

Dasha 25 apr 2023

Zeg dat geld je gelukkig maakt, en je bent oppervlakkig. Beweer het tegendeel en je krijgt te horen dat je niet weet waar je over praat omdat je zelf geen geld hebt of dat het makkelijk praten is als je zelf veel geld hebt.

We zijn gevoelig voor de meningen van anderen en willen niet geassocieerd worden met het negatieve stigma rondom geld. Hierdoor zijn we terughoudend in het uiten van onze meningen en blijft er veel onbegrip. Laten we dit stigma eens doorbreken!

Geluk is vervulling van je behoeften en een positieve mindset.

Iedereen bevindt zich zowel geestelijk als fysiek in een bepaalde fase. We hebben van nature de neiging om te streven naar persoonlijke groei en ontwikkeling gedurende ons leven. Zolang er leven en beweging is op onze planeet, zal deze groei zich blijven ontwikkelen.

Bij groei horen zowel materiële als niet-materiële behoeften. Er bestaat geen consensus over de volgorde van relevantie, aangezien dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals cultuur, locatie, omstandigheden en andere individuele afwegingen en overtuigingen.

Laten we voor het gemak stellen dat behoeften kunnen worden opgedeeld in materiële (50 procent) en niet-materiële (50 procent) behoeften. Deze kunnen vervolgens verder worden onderverdeeld op basis van hun essentie.

Materiële behoeften zijn o.a. voedsel en water, onderdak, kleding, meubels, gas, elektra, gezondheidszorg, auto’s, computers, televisie, telefoons, designerkleding, luxe auto’s, high-tech elektronica, jachten.

Niet-materiële behoeften zijn o.a. veiligheid en bescherming, sociale banden, erkenning en waardering, zelfvertrouwen en zelfrespect, zelfontplooiing en groei, plezier en entertainment, luxe en status, exclusiviteit en uniciteit, kunst en cultuur, spiritualiteit en religie, altruïsme en filantropie, wijsheid en kennis.

Om aan onze behoeften te voldoen, hebben we middelen nodig om ze te kunnen vervullen. Er zijn momenteel verschillende middelen beschikbaar, maar geld (materialisme) wordt beschouwd als een universeel middel voor het vervullen van de materiële behoeften en liefde in combinatie met bewustzijn (niet-materialisme) voor het vervullen van de immateriële behoeften.

Als je oneindig veel geld hebt, dan kun je daarmee al materiële behoeften vervullen en heb je dus 50 procent van je geluk al bereikt. De andere 50 procent betreft niet-materiële behoeften die vervuld kunnen worden met het niet-materialisme en heb je geen geld voor nodig.

Echter, met materialisme kun je een aanvulling doen op het niet-materialisme, zoals het kopen van een mooie locatie voor het beoefenen van je spiritualiteit, het kopen van een mooi kledingstuk dat een boost kan geven aan je zelfvertrouwen, het gezellig uiteten met je partner en noem maar op. Deze aanvulling is een variabele die verwijst naar het woordje ‘meer’ in de titel van deze column.

Natuurlijk kun je van mening zijn dat bepaalde behoeften belangrijker zijn dan andere, waardoor een 50/50 verdeling niet juist is. Ook zijn er uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld gezondheid. Deze valt zowel onder materialisme als niet-materialisme en kan maar deels worden vervuld.

Er zijn bijna 8 miljard mensen op deze planeet en daardoor zijn er te veel variabelen om een eenduidig antwoord te kunnen geven op de vraag of geld gelukkig maakt.

Maar hey, dit geeft je wel stof tot nadenken, niet.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.