En weer staakt het OV, maar… wie raken ze ermee?
De aankondiging alleen al een stukje A12 te blokkeren (op een zaterdagochtend, pfff…) was al voldoende om de initiatiefnemers preventief van hun bed te lichten. Het was uiteindelijk een actie van niks, maar ze waren wel dagenlang in het nieuws, doel bereikt!
Over de zoveelste ov-staking, die een veel ingrijpender effect heeft op onze samenleving, lees je alleen nog iets in de lokale kranten. Voor de landelijke media is het al geen nieuwsitem meer.
En waarom ook?
De werkende natie komt toch wel op z’n werk, het materieel staat stil, dus geen onderhoud- en brandstofkosten, de lonen worden deels door FNV c.s. doorbetaald en de abonnementen zijn ook al betaald. De paar reizigers die pogen iets van hun geld terug te vorderen, lopen vast in hopeloze bureaucratie. Tel uit je winst…
Over het feit dat er deze week voor elke stilstaande bus minimaal tien extra auto’s de weg op moeten (en voor elke trein in de remise tientallen…) ligt alleen Johan Vollenbroek wakker, maar verder is het business as usual.
Derde corona-jaar
Voor met name studenten in mbo en hbop is dit inmiddels een derde ‘corona-jaar’ aan het worden, met al die negatieve gevolgen die we inmiddels al goed in kaart hebben gebracht.
De groepsvorming en socialisatie onder nieuwe studenten lijdt hier ernstig onder. Bij de kennismakingsdagen in september kon de helft niet komen. Toetsen en examens moeten steeds opnieuw worden ingepland. Veel praktijklessen worden wéér uit de roosters geschrapt en veel theorielessen gaan wéér ‘online’. Gevolg: de toch al gestreste, overwerkte docenten kijken alweer met één oog via ‘Teams’ naar duffe koppies in rommelige puber-slaapkamers, met het andere oog proberen ze die paar wél aanwezige studenten ook nog iets te leren. Ga er maar weer aan staan als docent…
Waarom geen effectieve acties naar de verantwoordelijken? Blokkeer de parkeer-uitrit bij de directies (een nachtje in een slaapzak onder je bureau geeft een aardig beeld van ‘slechte werkomstandigheden’) of laat reizigers vrij reizen, dát soort publieksvriendelijke acties.
Het onderwijs is de dupe
Te veel lesuitval heeft serieus meer impact dan een dagje ijsvrij of ‘n tropenrooster. Hier gaan ze het hele schooljaar last van hebben. Waarom laten de bonden elke keer onze jeugd, onze toekomst, de dupe worden van de -op zich begrijpelijke- acties, waar ook het onderwijspersoneel erg onder te lijden heeft? Het is begrijpelijk dat de landelijke media inmiddels geen oog meer hebben voor de zoveelste ov-staking. Maar, kijk dan eens wat meer naar de gevolgen van die stakingen voor ons onderwijs, met name voor de studenten én de docenten.