Valentijnsdoekjes
Dit is voor de mensen die alleen thuis zitten met Valentijn. Voor de mensen die geen spannende date hebben op de dag der liefde. Maar snotterend, met een bak Hamka’s, voor de honderdste keer, alleen, Alles is liefde kijken. Voor die individuen die zich afvragen waarom zij nou niet eens gewoon een keer tegen hun zielsverwant mogen aanstoten in de Bijenkorf.
We gaan het namelijk hebben over zakdoekjes. Want hoe meer je je er in verdiept, hoe meer je merkt dat tissuefabrikanten op subtiele wijze inspelen op alle single mensen in Nederland. Waar te beginnen?
Oké, laten we her en der wat merknamen op een rijtje zetten om een idee te geven. Zo is er het zakdoekjesmerk ‘Solo’. Ik zou niet durven zinspelen dat dit merk enkel voor relatieloze mensen in het leven geroepen is. Maar als je bij de kassa aankomt met vier flesjes bier, een doos zeevruchten en een extra large pack ‘Solo’-zakdoekjes? Dan krijg je meestal toch die ‘wat-ben-jij-eigenlijk-van-plan?’-blik van de kassière. Je kunt dan nog dapper een poging doen het te verhullen, door met een onschuldige glimlach „al een paar dagen een loopneus” te zeggen. Maar om te overtuigen moet je dan wel van goeden huize komen.
Geoefende zakdoekjesgebruiker
Vervolgens is er het merk ‘Tempo’. Dit klinkt als het extra gelaagde vervolgdeel voor de geoefende zakdoekjesgebruiker. Het zwaardere geschut, nadat je eerst ‘Solo’ hebt geprobeerd en er achter kwam dat er meer robuustheid nodig was. Dit pakje tissues is voor de persoon die op Valentijnsdag geen zin meer heeft om er om heen te draaien bij de kassa. Deze geoefende romantische ziel is het stadium van zich beter voordoen allang voorbij. Als je ‘Tempo’ koopt, kun je net zo goed alvast wat Oil of Olaz hand lotion, drie repen Tony Chocolonely en een paar geurkaarsen bij op de band leggen. En vervolgens tegen de kassière zeggen: „Avondje alleen thuis. Ben je vast niet onbekend mee.”
En dan is er het merk ‘G’woon’. G’woon is een merk wat op sluwe wijze je echte intenties weet te verbergen. Het heeft namelijk op ieder pakje een kleine slogan of uitspraak staan. ‘Snuit G’woon je neus’. Of: ‘Poets G’woon je snoet’. Als mensen er dan naar vragen heb je G’woon altijd een alibi. Niemand die je door heeft. Je kunt G’woon zonder schaamte door lopen.
De moraal is eigenlijk: Schaam je niet. En wind er G’woon geen doekjes om.