Willen we meer of minder groenten? Meer, meer, meer!
Volgens de recente voedselconsumptiepeiling van het RIVM zijn Nederlanders de afgelopen jaren gezonder gaan eten. Men eet meer groenten, fruit en noten en consumeert minder rood of bewerkt vlees en suikerhoudende dranken. Dat is natuurlijk heel goed nieuws en een aangenaam tegengeluid na alle koppen over de naderende Europese obesitasepidemie waaraan ook Nederland niet zal ontkomen.
Over eten is veel, heel veel te zeggen en te schrijven. Met alle wisselende voedseladviezen, ziet de een door de bomen het bos niet meer, terwijl de ander het leuk vindt om zich in de wondere wereld van voeding te verdiepen. Ik behoor tot de tweede groep aangezien ik naast mijn passie voor koken en bakken, een studie volg op het gebied van voeding. Hoe je het ook wendt of keert, er is eigenlijk geen ontkomen aan: iedereen heeft iedere dag met voeding te maken. Om het behapbaar te maken, zoomen we in op groenten.
Nederlanders eten dus meer groenten dan zo’n tien tot vijftien jaar geleden. Toch zijn we er nog niet. Gemiddeld at een Nederlander in 2021 dagelijks 163 gram groente. De Gezondheidsraad adviseert echter om 200 gram groente per dag te eten, hier voldoet vooralsnog slechts drie op de tien Nederlanders aan. Het voedingscentrum doet er nog een schepje bovenop (pun intended) en raadt een consumptie van minimaal 250 gram groente per dag aan.
‘Iets met veel vitaminen’
Dat groenten gezond zijn, weten veel mensen wel (iets met veel vitaminen, mineralen en vezels en juist weinig calorieën). De vraag is nu hoe je mensen dan toch beweegt om meer groenten te eten. Terwijl ik literatuuronderzoek deed voor mijn masterscriptie, stuitte ik op een Amerikaanse onderzoeker die wellicht het antwoord heeft. Volgens Bradley Turnwald kun je groenten beter aanprijzen door middel van smaak dan door middel van gezondheidsvoordelen. Zoals eerder gesteld weten mensen vaak wel dat groenten gezond zijn, maar denken ze ten onrechte dat groenten saai van smaak zijn. Dus niet ‘wortels vol vitamine A, dus goed voor de ogen’, maar ‘gekarameliseerde langzaam-gegaarde wortelen’.
Op Turnwalds website vind je veel informatie over zijn onderzoek en inspiratie om groenten aan te prijzen. Dit is interessant voor restauranteigenaren, koks, ouders of ieder ander die beïnvloedt wat een ander eet: eigenlijk interessant voor iedereen dus!