‘t is maar een spelletje

Cale columns 22 dec 2022

Dat vraag ik u af. Of je schrikt als je leest dat DeepNash, de Stratego-computer, de beste strategospeler heeft verslagen en zo geavanceerd is dat die zelfs onverslaanbaar is?

Slaat de vrees je om het hart dat duidelijk is dat de mens zichzelf wegevolueert? Dat we er zijn geweest? Dat computers zelflerend worden gemaakt en zo intelligent dat ze hun maker uiteindelijk aftroeven? Of denk je dat dat nooit zal gebeuren omdat het zelflerend vermogen van een computer niet organisch is maar met programma’s wordt gestuurd, die weer door de mens zijn vervaardigd?

Garbage in, garbage out. Ze hebben geen bewustzijn, althans niet zoals mensen het hebben. Het bewustzijn dat ze hebben is kunstmatig. Nou zijn er zat mensen die denken dat als je zulke geavanceerde zelflerende computers kunt maken, die zelf ook weer computers met een lagere intelligentie kunnen maken, dat dat andersom ook zou kunnen zijn. Dat we zelf ook kunstmatig zijn, een programmaatje. Een soort human-design en dus in een virtuele wereld leven. De wereld van Philip K. Dick, schrijver van Blade Runner en Minority Report. En de Matrix. Kan, wat niet kan is nog nooit vertoond.

Trucjes toepassen

Of schrok je niet maar sloeg, juist in het hier en nu, je associatieve brein op hol en vraag je je af, met je grijze massa volgeramd met FIFA- en WK-Voetbalprikkels, of DeepNash misschien ook kan valsspelen? Zou die trucjes toepassen om de tegenstander uit zijn concentratie te halen? Tijdrekken, schijnbewegingen maken of met manoeuvres afleiden? Laat ie een majoor een schwalbe maken? Koopt ie een mineur of sergeant om? Heeft ie belang bij een verlies omdat ie ingezet heeft met zijn hele bitcoin-vermogen? Naait ie een kolonel een oor door mekkeren tegen de scheids? Beledigt ie de moeder of zuster van een generaal?

Allemaal vragen die opkomen omdat de FIFA videogames net zover doorontwikkeld zijn als de Stratego spelcomputer. En dan is het misschien geruststellend voor je dat die games, net als de FIFA zelf door de realiteit worden afgetroefd. Want geen enkel programma, organisatie of wedkantoor had het scenario van Oranje – Argentinië bedacht. In de laatste 10 minuten twee keer scoren. Zelfs in de laatste seconden van 10 minuten blessuretijd. Kan nog natuurlijk. Maar dan ook nog door Weghorst?  Onmogelijk.

x

Eerder al versloeg een schaakcomputer kampioen Gary Kasparov. Simpelweg omdat dat programma alle opties, zetten en vervolgstappen (een 10 met 366 nullen…) ingebracht heeft gekregen. En als je weet hoe programma-stroomschemaatjes werken en die allemaal naloopt dan win je als mens alleen als je ongelimiteerde tijd hebt. En die heb je niet. Maar het blijft een kwestie van door de mens bedachte paadjes. Van opdrachten als ‘If en Then‘, ‘While… Do‘ en ‘Repeat…Until‘. Van dat schaakprogammaatje kun je een paardensprong maken naar computer voetbalspellen. Die FIFA-games dus.

Die computers kunnen niet uit zichzelf manipuleren en valsspelen zoals de FIFA zelf wel doet. Los van alle reuring en gedoe rondom toewijzing van het WK en de rol van FIFA en organiserend land tijdens het WK, ook het bespelen van de ambivalente gevoelens van journalisten. Velen waren vooraf negatief en belerend. Eenmaal terug echter heel wat milder in hun oordeel. Hun verklaring is dat ze niet een uitgekristalliseerde afweging vooraf hadden gemaakt en dat je er geweest moet zijn om erover te kunnen oordelen. Kan zijn, ik ben alleen bang dat het andersom is: Qatar? Als je er oordeelt, ben je er geweest.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.