Met de Franse vlag
Het staat nog scherp op mijn netvlies. Afgelopen zomer ging de Nederlandse vlag massaal ondersteboven. Althans, bij de boeren en bij wie de boeren steunde. Een mooi gebaar en ik zou daar dit weekend nog een schepje bovenop willen doen.
Voor wie de nationale driekleur nog steeds zo heeft hangen heb ik goed nieuws. Maar ook voor iedereen die de vlag zoals-ie hoort heeft hangen, of na de verloren wedstrijd van afgelopen vrijdag juist misschien weer diep in de kast heeft gestoken, is er nieuws.
De vlaggen die ondersteboven hangen gaan, tegen de richting van de klok in, een kwartslag omhoog. Alle vlaggen die hangen zoals-ie hoort, mogen met de klok mee een kwartslag omlaag. Weggestopte vlaggen kunnen verticaal de mast in, met de blauwe baan op links.
Oproep bij uitzondering
U merkt het al. Dit is, bij hoge uitzondering, een oproep om heel Nederland massaal aan de Franse vlag te krijgen. Sacré bleu!
Maar denkt u even met mij mee. Uw WK-finale ziet er als volgt uit. Koude pils wordt een goed gevuld glas rode wijn, de schaal met bitterballen wordt een plank stokbrood en de kleffe stukken jonge kaas worden lauwe plakken camembert. Ook het vlaggetje dat u daarin prikt draait u een beetje bij. Voor de wedstrijd draait u Edith Piaf of Charles Aznavour. U plaatst een foto van dit alles op Instagram met het onderschrift Allez Les Bleus.
En dan gaan we beginnen, zondag om vier uur. Ineens zit u te juichen voor Antoine Griezmann. Een flegmatieke voetballer, die zowel aanvallende als verdedigende kwaliteiten bezit, met een mooie kop blond haar. Wat mij betreft noemt u hem Francois Le Jeune. Wie vorige week nog voor Frenkie de Jong juichte, doet dat nu voor Antoine.
Als u vervolgens na vier glazen rode wijn Kylian Mbappé zes keer achter elkaar uitspreekt komt u vanzelf op Willem-Jan van Stee uit. ‘Wi-hum-jan-va-Stee, holadijee.’
Frans Weghorst
En dan Olivier Giroud. Bijna twee meter lang. Met die machtige bos haar, keurig in de plooi. De Franse Wout Weghorst, die overigens volledig Wout Francois Maria Weghorst heet. Zijn vader heet Frans Weghorst. Begint u het te voelen?
Dit alles uiteindelijk onder begeleiding van Didier Deschamps. De Louis van Gaal van Frankrijk. Louis – wist u dat – is Frans voor Lodewijk. Laten we Deschamps omarmen zoals we in Nederland al onze Didiers omarmen. Negentig minuten lang DJ Deschamps!
In de televisiestudio zit een vertrouwd gezicht, Pierre van Hooijdonk mag op basis van zijn voornaam blijven zitten. Marco van Basten daarentegen wordt ingeruild voor zijn generatiegenoot, Frank Rijkaard. Het lijkt te kloppen. Nederland is zondag voor heel even een stukje Frankrijk. Rest mij de taak de vlag op Paleis Huis ten Bosch te gaan controleren.