Regenboog mon amour
Toen ik pas 19 jaar was zag ik toevallig voor het eerst het concept homoseksualiteit in een Frans magazine. Ik was een anoniem verhaal aan het lezen over een vrouwelijke student die vertelde over haar gevoelens richting haar lerares. Daarna vroeg zij zichzelf af of zij verliefd op haar was. En of zij homoseksueel was.
En zo wist ik voor het eerst over gevoelens richting iemand van hetzelfde geslacht en dat iemand met zulke gevoelens een homoseksueel heet! Eindelijk kon ik dit thema begrijpen. Want als jongen, opgegroeid in Marokko, was dat mij nooit eerder gelukt. Hiervoor kende ik slechts de fabels uit de Arabische cultuur. Ik werd benieuwd en ging naar het Franse dictionaire om te kijken of de term homoseksueel bestond. En daar trof ik de term aan met een heldere definitie in een heel simpel zinnetje. Wat mij verbaast is dat, ondanks dat veel moslims al lang in Europa leven en de taal spreken, de situatie tot de dag van vandaag nagenoeg hetzelfde is. Ze kunnen homoseksualiteit nog steeds niet begrijpen en ook niet waarom Europeanen rechten geven aan homoseksuelen.
Geloven dat niemand het beter weet dan moslims
Ik zag een opmerkelijk interview van Salahdine met Tofik Dibi over zijn coming out als homo moslim. Salahdine gelooft heilig dat niemand het beter weet dan moslims. Terwijl moslims juist niet eens woorden hebben om een dialoog over die term te starten. Tijdens het debat moest hij steeds Nederlandse woorden gebruiken als hij geen Arabisch woord kon vinden. In het debat liet Salahdine blijken dat hij vindt dat geen enkele moslim uit de kast mag komen, want dat is niet gangbaar. Tofik Dibi daarentegen neemt het juist op voor homoseksuele moslims, vooral pubers die opbotsen tegen de grote vragen, zonder antwoord te krijgen. Vragen die veroorzaakt worden door de stilte van het taboe.
Dat er geen officiële term voor homoseksualiteit in de Arabische taal bestaat, is een feit. En de enige vers die in de Koran over deze term te vinden is, is door geen enkele moslim te begrijpen. Daar gaat het mis. En Europeanen weten dat niet. Dit blijft een mysterie achter het eeuwige misverstand. Het WK voetbal wordt straks voor het eerst in een islamitisch land georganiseerd. Dit is de juiste mogelijkheid voor de FIFA om van dit misverstand af te komen. Dus als de regenboogvlag niet verschijnt tijdens het WK, betekent het dat de FIFA heeft gefaald en is het een gemiste kans om mensenrechten te redden.