ASMR
Terwijl ik dit stukje schrijf luister ik naar het zachte getik van nagels op een houten bureaublad. Nu denk je zeker dat ik een hamster of parkiet als huisdier heb die ik even de pootjes laat strekken. Maar dat is het niet.
Het geluid komt uit de luidsprekers naast mijn laptop en wordt geproduceerd door een vrouw, de Engelse Jade, die erg goed is in ASMR.
ASMR? Wat is dat dan?
Dit uitleggen is een stuk minder ontspannen dan ernaar luisteren, want dáár draait het om: om jou tintelingen op je hoofdhuid te bezorgen door te fluisteren, op voorwerpen te tikken of op andere (nette) manieren. Inmiddels ben ik daar al behoorlijk lang aan verslaafd en speel graag een van haar vele video’s zachtjes op de achtergrond af terwijl ik aan het typen ben. Niet alle video’s bezorgen me prettige kriebels, maar het ontspant hoe dan ook.
ASMR, een hele mond vol
De term ASMR staat voor ‘autonomous sensory meridian response’, een hele mond vol. Ik moest het (alweer) opzoeken, want die lastige woordenbrij vervaagt bij mij heel snel, misschien juist door die ontspannende werking.
Jaren geleden ontdekte ik dit fenomeen per toeval, zoekend op internet naar ‘iets’ ter ontspanning. Behalve Jade zijn er nog veel meer ASMR-artiesten actief. Zoek op YouTube naar ASMR en er gaat een wereld voor je open. Natuurlijk geldt ook daar: ieder z’n smaak. Kom bij mij niet aan met luide kletspraat of lompe bewegingen. Sommigen slaan de plank volledig mis. Nee, dan Jade. Zij is rustig, bekwaam en helemaal zichzelf.
Ik ga maar weer eens luisteren. Succes met jouw ‘tingles’.