Nog even over die boeren…

Berry Black 21 aug 2022

De overheid maakt bij het willen laten stoppen van boerenbedrijven een enorme denkfout. En dan ook nog eens suggereren dat het boerenland beschikbaar komt voor woningbouw is helemaal onbenullig. Boerenbedrijven zijn vaak al generaties lang in de familie. Als boer wil jij dan niet degene zijn die het bedrijf stopt (of het land kwijt raakt).

Dan doe je je (voor)ouders tekort. Die onduidelijke slogan van de boeren is dus verwarrend, want #TrotsOpDeBoer is dus eigenlijk #TrotsVanDeBoer.

Maar wat moet de overheid dan doen? Laat de boeren hun bedrijven houden en transformeer die naar iets waar we wel behoefte aan hebben: schone energie. Akkers worden zonneparken en weilanden windmolenvelden. Geef het vervolgens een hippe Engelse naam: EnergyFarm. Het achtergebleven platteland is opeens het toneel van de vernieuwing.

Vetste beroep ever: boer

Stel je het volgende gesprek op het schoolplein voor: Mijn pa heeft echt het vetste beroep ever: boer. Gisteren nog filmpjes gecheckt op je tablet of gegamed op je console? Allemaal mogelijk dankzij mijn pa. Wat doet jouw vader eigenlijk? Straaljagerpiloot? Pff, kerosineverspillende mietjes!’ Schoolexcursies naar boerenbedrijven kunnen ook nog gewoon: ‘Kijk jongens, boerenbedrijven zorgen ervoor dat je ’s avonds warm eten op je bord hebt liggen.’ (De nadruk ligt dan op ‘warm’ in plaats van op ‘eten’).

Wat zeg je? Leuk idee, maar daar heeft ons stroomnet onvoldoende capaciteit voor? Wat een ongelofelijke knulligheid. Laat de overheid de uitkoopgelden voor de boeren dan eerst aanwenden om die capaciteit als de sodemieter te vergroten. Daar heeft de rest van Nederland ook nog wat aan.

Nog een oplossing? Kijk, het verminderen van de veestapel én het terugdringen van het woningtekort is in basis geen slechte combinatie. Vóór de boze-boeren-brieven binnenstromen: ik bedoel niet door het boerenland af te nemen om er huizen op te bouwen. Dat blijft van de boer en wordt van hem gepacht. Daarop wordt een klein dorp gebouwd. Megastallen worden getransformeerd tot legendarische winkelcentra/bioscopen/zwembaden/bowlingbanen (verhelpt ook direct het probleem dat er in dorpen vaak geen ene moer aan voorzieningen is).

Boergemeester

De boer zelf krijgt een erefunctie binnen zo’n dorp: de boergemeester. Hij beheert het gebied en waakt over zijn kudde dorpsbewoners. In plaats van ’s ochtends vroeg vee melken brengt hij ’s ochtends vroeg melk naar de dorpsschool*. Hij relt niet, maar houdt orde en gezag. Je misdragen in zo’n boerendorp laat je wel uit je hoofd. Voor je het weet staat je auto op vier hooibalen of zit er ineens weer asbest in je dakbedekking.

Zomaar wat ideeën voor het boerenprobleem, als de overheid haar fout maar durft toe te geven. En mocht dat politiek lastig zijn, dan mogen ze van mij zeggen dat de huidige oplossing in eerste instantie óók mijn idee was.

*Zal wel sojamelk zijn dan.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.