Geen water & elektriciteit
Geen water of geen elektriciteit. Dat zijn in Zuid-Afrika de smaken tegenwoordig. Niet dat je kan kiezen. Het ontbreken van elektriciteit is vaak gelinkt aan loadshedding. Of omdat de elektriciteitspalen en -draden weer gejat zijn.
Dat zal met de stijgende koperprijs niet minder worden. Lantaarnpalen worden daarom overdag vaak aan gelaten. Zo slaan alleen nog de boefjes toe, die van echte spanning houden. Om ook die te weerhouden, worden er nu waarschijnlijk stalen pinnen op elke paal en op alle peertjes geplaatst.
Geen stroom, geen internet
Terug naar loadshedding. Dit fenomeen houdt in dat de algemene hoeveelheid aan elektriciteit, liever gezegd, de tekortheid, landelijk verdeeld wordt. Dit door tijdens bepaalde tijden bepaalde gebieden af te sluiten van elektriciteit. Dit gebeurt in stages. Hoe hoger, hoe vaker je op een dag zo’n tweeënhalf uur achter elkaar geen stroom hebt. Reuze ongemakkelijk, want geen stroom is ook geen internet. Daar zit misschien nog wel de grootste pijn. Bij ondernemers, ouders én kijkbuiskinderen.
Is loadshedding aangekondigd, dan ben je daar de rest van de dag continue mee bezig. Als een gek ga je alle apparaten opladen, series downloaden en voor de zekerheid zet je de wasmachine ook alvast maar aan. Je weet het immers nooit. De stages fluctueren, net zoals de buitentemperaturen. Daarbij ben je ook nog eens afhankelijk van het mannetje van de schakelaar. Het kan zo maar zijn dat op de nanoseconde van het begintijdstip alles uitfloept. Maar het kan ook gebeuren dat je anderhalf uur na het eindtijdstip nog steeds in het donker zit. Dan is hij de schakelaar van jouw zone net even vergeten om te zetten. De beste momenten zijn tijdens de publieke feestdagen. Dan is het mannetje ook lekker vrij en gebeurt er niets.
Geen water
En dan hebben we nog het ontbreken van stromend water uit de kraan. Dat komt hier in de Kaap simpelweg omdat de waterpijpen continue wel ergens breken en spontaan zorgen voor alleraardigste fonteinen in het straatbeeld. Deze pijpen moeten dan logischerwijze gerepareerd en daardoor afgesloten worden. Dan kan het zo maar gebeuren dat je dagenlang geen water hebt. Geen water is veel vervelender dan geen stroom. Je bent er direct veel afhankelijker van. Het wordt ook al snel een grote onhygiënische bedoeling. De maatschappelijke impact is groot. De meerderheid van de mensen kan hier helemaal geen water kopen.
Hoe deze problemen met water en elektriciteit kunnen en blijven gebeuren, zie ik zo. Het is als het krijgen van een huis. Ook al is het in eerste instantie niet je kleur, je moet er wel voor zorgen. Je moet het onderhouden. En als je het zelf niet kan, laat je een specialist komen. Wanneer je dat niet doet en bijna dertig jaar lang liever het geld besteedt aan andere leukere dingen, dan krijg je op een gegeven moment de rekening. In deze de bevolking van Zuid-Afrika. Nog wel.