Kokend!

Eric Olivier 12 apr 2022

Reeds een paar jaar geleden waren er geluiden dat het gas veel duurder zou gaan worden. Als pensionado met genoeg vrije tijd en die als echte Hollander uiteraard geen cent teveel wil betalen, kwam ik op het idee om een overzichtje te maken van de voedingsmiddelen en bereidingswijzen die hier in huis gebruikelijk zijn.

De lijst ligt hier voor me terwijl ik dit schrijf, inmiddels voorzien van kriskras aangebrachte verbeteringen, aanvullingen en aandachtspunten.

De nadruk lag natuurlijk op vermindering van het gasgebruik, momenteel een hot issue. Van mijn vierpits gasfornuis met oven uit lang vervlogen tijden wilde ik eigenlijk helemaal af, tot de laatste pit aan toe. Maar wat dan? Mijn overzichtje van alternatieve voedselbereiders vermeldt onder andere een elektrische oven voor ovenschotels, ovenfrites en pizza. Kan ook in een combimagnetron of airfryer. Logge apparaten waar geen plaats meer voor is op mijn niet al te riant bemeten aanrecht. Een elektrische kookplaat bleek wel een uitkomst. Past precies bovenop het gastoestel! Is ie toch nog ergens goed voor. Ruim drie jaar verder kijk ik met tevredenheid terug op het gebruik van die tweepits kookplaat van een paar tientjes. En mijn doel is bereikt: het totale gasverbruik is beduidend lager geworden. Kort geleden activeerde de kookplaat echter de aardlekschakelaar en dat werd mij te gevaarlijk. Zijn opvolger is een nieuwe elektrische eenpitter, voor mij als alleenstaande goed te doen.

Standaard eetgewoontes

Elektrisch koken, bakken en braden was niet de enige verandering die het lijstje met zich meebracht. Ook mijn eetgewoontes hield ik eens tegen het licht. Wat bleek: die waren behoorlijk ingesleten en lang niet altijd gezond. Standaardprakken van een gewoontedier. Dat moest ook anders. Ik schep er nu genoegen in om van alles uit te proberen, te combineren en op alternatieve manieren te bereiden. Koken en stomen in de magnetron, stomen met een stoombloem in een gewone kookpan met deksel en afbakken van broodjes en pizzapunten in een simpele koekenpan op half ‘vuur’. Het kan allemaal en lukt prima als je maar weet wat je doet. Daar zijn de vele instructies op internet goed voor. Al doende besefte ik dat de porties eigenlijk ook wel wat kleiner konden, met een aardige gewichtsvermindering tot gevolg. En dat allemaal nog op m’n 67ste…

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.