In gesprek over straatintimidatie
Wanneer ik met vriendinnen ben, komt het de laatste tijd steeds vaker ter sprake: situaties waarin zij werden lastiggevallen op straat, in de kroeg of op het treinstation.
Het is raar, maar erover praten gaat steeds makkelijker, omdat we het inmiddels gewend zijn.
Van alle vrouwen tussen de 12 en 25 jaar, zijn er twee op de drie lastiggevallen op straat. Twee op de drie vrouwen te veel als je het mij vraagt. Het is een maatschappelijk probleem geworden.
Afgelopen weekend vertelde een vriendin dat ze vanaf jongs af aan uitging. Dat was al een reden voor mannen om hier iets van te vinden en haar hierover lastig te vallen. Toen ze hierop inging, werd ze door andere vriendinnen gewaarschuwd. Want het kon zomaar zijn dat ze klappen kon verwachten.
En als meisje of jonge vrouw kan je hier nooit tegenop. Dat is een gevoel dat wij hebben, maar dat ons ook wordt aangepraat, door onder andere de maatschappij.
Ikzelf heb een situatie meegemaakt waarin een man heel gebrekkig de weg naar de trein vroeg. Hij kwam uit Egypte en het communiceren ging moeilijk. Gelukkig was ik samen met een vriendin en omdat we dezelfde kant op moesten, leek me het geen probleem om samen die kant op te gaan. De man begon persoonlijke vragen te stellen en vroeg of we drankjes met hem wilden drinken. En als klap op de vuurpijl vroeg hij of we seks met hem wilden. Toen sloeg onze vriendelijkheid om in ongeloof en irritatie en wilden we van deze man af. Hij probeerde ons aan te raken, wat voor ons te ver ging. We seinden naar andere mensen, dit hielp. De man droop af. Daarna liepen we verbijsterd verder.
In beide gevallen waren we gelukkig met vriendinnen. Het idee dat je dit in je eentje zou meemaken, is angstaanjagend, zou ik met zekerheid kunnen zeggen. Erover praten helpt op dat moment even, maar het idee dat mijn vriendinnen of ik een keertje alleen over straat moeten, geeft me veel stress.
Samen met vriendinnen hebben we een platform opgezet voor iedereen die wil praten over straatintimidatie. Wij willen een luisterend oor bieden en informatie delen die helpend is waar je kunt aankloppen als je er doorheen zit. Het Instagramaccount heet @straatintimidatie.
Het is belangrijk dat iedereen zich veilig voelt, daar willen wij ons steentje aan bijdragen.