Groetjes van de schoonmaakster
Mijn telefoon trilt voor een inkomend bericht: „Je krijgt de groeten van de schoonmaakster :-)”. Het is een appje van een ex-collega/goede vriend. Het verrast me en maakt me blij.
Hoe vaak krijg je de groetjes van de schoonmaakster? En dan ook van een bedrijf waar je inmiddels niet meer werkt? Onwijs veel respect als je dat ook hebt meegemaakt. Met al dat thuiswerken denk ik dat niet veel mensen weten wie hun werkplek schoonhoudt. Maar misschien kom je hem of haar tegen als je straks weer naar kantoor gaat. Wat doe je dan?
Sociale(re) start
Bij mij begon het simpelweg door goedemorgen te zeggen. Ja, je moet vroeg op kantoor zijn, zelfs voordat Wakker Nederland begint. Het zijn namelijk de collega’s die je eigenlijk niet hoort te zien. Terug naar het gesprek. Vaak krijg je een goedemorgen terug. In het begin wist ik eigenlijk niet goed wat ik na mijn ochtendgroet moest doen. Schuldbewust nam ik altijd een slok van mijn kantoorkoffie, keek naar mijn mailbox en dacht: je kunt je dag socialer starten.
Dus besloot ik op een willekeurige ochtend een gesprek met de schoonmaakster te beginnen. Simpelweg door te vragen hoe het met haar ging of dat ze ook trek had in een kopje koffie. Dat opende deuren. Van werk tot maatschappelijke problemen; elk onderwerp kwam wel een keer voorbij. Het gesprek duurde niet zo lang, want ze moest altijd snel door. De verdieping moest schoon zijn, voordat de meeste werknemers er waren.
Vroege uurtjes
Ja, schoonmaken is topsport binnen bedrijven. In de vroege ochtenduurtjes schrobben, vegen en stofzuigen ze in een rap tempo. En dat voor een paar uurtjes per dag, soms zes keer per week. Je zou verwachten dat bedrijven tijdens deze pandemie geïnvesteerd zouden hebben in goede hygiëne. Van wat ik heb gezien, is dat helaas (nog) niet zo. Dus als er collega’s klagen over dat hun bureau niet helemaal schoon is, stuur ik ze altijd door naar de directie. En anders: stroop zelf je mouwen op.
Want als je straks weer wat vaker naar kantoor gaat, denk dan ook aan de schoonmaakster/schoonmaker. Houd je bureau netjes en laat halflege koffiebekertjes of etensresten geen eigen leven opbouwen. Heb je wat geknoeid op je bureau of de vloer? Ruim het zelf even op. Oh ja, en als je hem of haar ziet, maak een praatje. Dan laat je een onuitwisbare indruk achter.