Energieprijsexplosie leidt ons naar dynamische energietarieven
Ruim een half miljoen Nederlandse huishoudens leven in energiearmoede. Britse energiemaatschappijen vallen om. Het zijn geen nieuwtjes waar de burger moed uit put. Toch kan de dramatische stijging van de energieprijzen weleens precies datgene zijn wat we nodig hebben.
Het wordt namelijk hoog tijd dat de Nederlandse consument zich gaat afvragen waarom hij/zij zichzelf telkens weer afhankelijk maakt van de grote energiemaatschappijen. Energie inkopen kunnen we namelijk net zo makkelijk zelf, tegen een eerlijke prijs.
Vooropgesteld: iedereen die in pakweg februari voor de komende drie jaar 20 (stroom) en 80 cent (gas) heeft vastgelegd, is natuurlijk spekkoper. Dergelijke tarieven zullen we vermoedelijk nooit meer tegenkomen. Hopelijk niet zelfs, want de enige reden dat de energieprijzen zó laag waren, was het feit dat de complete wereldeconomie platlag als gevolg van een tamelijk vervelend virus. Waarmee ik maar gezegd wil hebben: er zijn altijd uitzonderingen, maar in de regel slaat het nergens op dat we massaal contractueel vastzitten aan onze energieleveranciers.
Doe het gewoon zelf
Laten we de enorme energiebubbel waarin we gevangen zitten eens laten knappen. Aan de overkant van Het Kanaal is het al gebeurd. Daar vallen energiebedrijven bij bosjes om. Waarom? Omdat ze zowel hun klanten als zichzelf te lang hebben wijsgemaakt dat het normaal is energie als een product met een vaste prijs te beschouwen. Dat is het niet. Energie is een momentaan product. Stroom is goedkoop als het hard waait en de zon schijnt, gas is goedkoop in de zomer, als er weinig vraag naar is. Daarom moet het dynamische energiecontract de norm worden. Dat is de enige manier waarop je als burger zélf invloed hebt op je energierekening. Geen fikse marges die nergens op gebaseerd zijn, maar de enige echte prijs voor stroom en gas.
Duurzaam aanbod bepaalt de markt
Willen we van het gas af – en dat is in feite geen keuze – dan moeten we over op duurzame bronnen. Zij zullen met hun aanbod de markt gaan sturen. Dat zal even wennen zijn. Maar tegelijkertijd zorgt het voor minder afhankelijkheid, doordat onze energieleveranciers niet langer meer de prijs van onze energie bepalen. Dat doen we straks zelf.
En wat doen we in de tussentijd met alle mensen die uit pure angst voor de energierekening de verwarming in hun slecht geïsoleerde appartementje niet meer aan durven te zetten? Om dat op te lossen moet de overheid, die in 2004 tot het lumineuze idee kwam de energiemarkt te privatiseren, natuurlijk bijspringen door de belasting tenminste tijdelijk te verlagen. Want hoewel het tijd is voor bewustwording, kun je die 550.000 Nederlanders die de rekening niet meer kunnen betalen niet letterlijk in de kou laten staan.