Haal het beste uit jezelf…???
Gisteren had ik weer eens zo’n dag. Zo eentje waarop op het werk amper iets lukte. Thuis was het niet anders. Zelfs 100 meter stilliggend kijken naar de verrichtingen van onze Olympische atleten was teveel gevraagd. Om half negen lag ik al in bed. Op een moment dat de zon nog altijd niet aan nachtrust toe was.
Gelukkig heb ik een goede nacht gehad. En de volgende ochtend had LinkedIn de oplossing voor me klaar: gratis upgraden naar een Premium account. „Met toegang tot cursussen om zo het beste uit jezelf te halen!”
Ik denk dat dit niet de oplossing van een probleem is, maar het probleem zelf. En dat de oplossing van dit probleem enerzijds elders gezocht moet worden, en anderzijds dichterbij is dan je denkt.
Het beste bestaat niet
Allereerst is daar het bijvoeglijke naamwoord. Er bestaat niet zoiets als ‘het beste’. Wat wel bestaat, is ‘het beste in iets’. Bij winnaars van Olympisch goud is dat iets vrij duidelijk, bij mijzelf wat minder. Ik weet redelijk goed waar ik goed of redelijk in ben. Maar het beste?
Dan is daar het werkwoord in combinatie met het voorzetsel. Het doet me denken aan hoe we kolen, gas en olie uit onze aarde halen. We zijn onze aarde aan het uitputten; als die brandstof eenmaal verbruikt is, duurt het heel lang voordat die weer terug is. Dat geldt ook voor het beste in onszelf. We putten ons langzaam maar zeker uit.
Krampachtig
Ik begin er zowaar aan te denken dat heel veel gevallen van burnout en stress ontstaan doordat we krampachtig proberen het beste uit onszelf te halen. Omdat dit bijvoorbeeld door de arbeidsmarkt wordt opgelegd. We leggen hier zoveel effort in dat we van onszelf niet meer weten waar we eigenlijk goed in zijn. Omdat onze kwaliteiten elders liggen. Of omdat we geen plezier meer beleven aan de beste in iets te worden.
Uiteindelijk is ‘beste’ niet meer dan de overtreffende trap van ‘goed’.
Uiteindelijk is ‘goed’ niet meer dan een predicaat, net zoals ‘leuk’ of ‘mooi’ of ‘knap’.
Uiteindelijk zijn genoemde vier predicaten slechts één kant van het verhaal.
Uiteindelijk zijn genoemde vier predicaten slechts één visie op jouw verhaal.
Stop met het beste uit jezelf te halen.
Koester alle aspecten van jezelf.
En omarm je hele zelf.