Un Momento Dado
Voordat het EK Voetbal 2020 begon, zag ik twee documentaires, één over voetbal en één over muziek. De laatste ging over de Britse popband The Style Council met onder meer Paul Weller.
Een prachtige docu over hun succesjaren van 1984-1989. Met als kers op de taart het optreden tijdens het legendarische muziekspektakel LIVE Aid in 1985, waar artiesten belangeloos optraden om geld in te zamelen voor de hongersnood in Ethiopië. Zij waren de tweede band die optrad op die dag in Londen, waar later ook Queen, Phil Collins en Paul McCartney zouden spelen. Gelijktijdig werden ook optredens verzorgd in Philadelphia met optredens van Bob Dylan, Bryan Adams en de Stones en vloog Phil Collins van Londen naar Philadelphia om ook daar op te treden.
Paul Weller van The Style Councel zong ondermeer het nummer Walls go tumbling down en deed mee aan de LIVE Aid-hitsingle Do they know, it’s Christmas. Waar hij zich tussen de grote sterren als Bono, Bob Geldof en Elton John bevond, maar zich niet op zijn gemak voelde. Dat bleek uit de docu Long Hot Summers – The Story of The Style Council – 2Doc.nl Je zou kunnen zeggen zoals -Wout Weghorst- zich voelt bij het Nederlands elftal.
Wat mij brengt bij het EK
Terwijl ik dit schrijf is nog niet bekend wat de uitslag is tussen Nederland en Noord Macedonië, maar ik neem aan dat Nederland de groepswinnaar wordt. In de 8-ste finales zal Nederland dan spelen tegen de nummer 3 van Poule D, E of F. Dat kunnen landen als Kroatië, Spanje of Portugal zijn. Niet de minste landen. Maar gelukkig niet Italië of Frankrijk. Landen die inmiddels een goede indruk achterlieten. Hopen wij op een makkelijke tegenstander? (het werd dus Tsjechië).
Johan Cruijff zou zeggen liever Portugal dan Kroatië. Want je moet toch alle landen uitschakelen om kampioen te worden of ze zwak of sterk zijn. In de docu Un Momento Dado genoot ik van de anekdotes over Cruijff. Johan Cruijff: En un momento dado gemist? Terugkijken doe je op NPO3.nl
Voetbalpraatprogramma’s
Tijdens de eerste week van het EK hoorde ik op tv veel tactische verhalen bij Studio Voetbal of bij De Oranjezomer. Maar de meest opvallende analyse zag ik bij de Belgische zender Sporza in de rust van de landenwedstrijd tussen België en Denemarken, waar commentator Imke Courtouis naar voren bracht dat België, dat 1-0 achterstond, Kevin de Bruyne in moest brengen.
Hij was de eerste wedstrijd, vanwege een opgelopen blessure in de finale om de Champions league, buiten het basiselftal gehouden. Maar nu bij de tweede wedstrijd dreigde er verlies en werd het tijd voor een wissel. Er moest meer kwaliteit aan de ploeg worden toegevoegd. De verdedigingsmuur van België was namelijk verrast door een aanval van de Denen. The walls go tumbling down, dacht ik.
Als door een wesp gestoken reageerde de andere commentator, Gert Verheyen – oud voetballer van Club Brugge – dat het niet alleen om kwaliteit ging, maar ook om mentaliteit. Imke Courtouis – oud-voetvalster en docent – keek er verbaasd bij. Achteraf bleek dat zij een goede analyse had gemaakt, want Kevin de Bruyne kwam in de ploeg en gaf een assist bij de gelijkmaker en maakte het tweede doelpunt. Waardoor België van Denemarken won.
De Oranjezomer
Inmiddels kleuren de straten in Nederland oranje en is het geloof terug dat wij ver kunnen komen in het toernooi. Dat wij zelfs de Italianen, Duitsers of Belgen kunnen verslaan.
Laten wij hopen dat wij de eerste knock-out-fase overleven en dat Frenkie de Jong en Memphis Depay doelpunten blijven maken en dat de verdediging stand houdt. Dan kunnen wij – op een gegeven moment – de finale bereiken. Dat wordt ons momento dado.