Internetwappies van sociale media afgooien lost geen problemen op
Van figuren als Lange Frans tot de gedesillusioneerde Donald Trump, social netwerk-sites hebben het er maar moeilijk mee. Velen van hen verwijderen accounts die complottheorieën en nepnieuws verspreiden, maar is dit eigenlijk wel dé manier om problemen als deze aan te pakken?
De bestrijding van nepnieuws kwam voort uit een plan van de Europese Commissie. Europa zag een zorgwekkende groei in de verspreiding van desinformatie en hiertoe behoren ook de broodje-aapverhalen van de complotdenkers. Zo bracht het coronavirus een hele hoop met zich mee, het zou in een lab gemaakt zijn of veroorzaakt zijn door 5G-masten. Of was 9/11 nou nooit gebeurd? Internetgiganten zijn in ieder geval steeds meer hun aandacht aan het vestigen op het tegenhouden van zulk nieuws.
Mij lijkt het vanzelfsprekend dat iedereen tegen de verspreiding van misinformatie is en dat verwijderen ervan in eerste instantie de beste oplossing lijkt. Alleen, wat gebeurt er met de mensen achter die accounts? En de volgelingen daarvan? Deze groep zal nooit stoppen met zich te laten horen, maar als die geluiden opeens achter een doek verdwijnen kan dit een groot probleem worden.
Nieuwe platforms
Zo ontstaan er verzuilde sociale media-platforms waar alléén soort zoekt soort bestaat. Natuurlijk weten we van de fabeltjesfuik van het item van Lubach, maar dit is een extreme vorm. Mensen die worden verwijderd uit reguliere platforms veranderen niet van mening: hun mening wordt juist bevestigd. Het waanbeeld dat de hele samenleving verziekt en corrupt is. Waar ze vervolgens nóg meer in eigen kringen waarheden verdraaien en wie weet wat daar dan weer uit voortkomt. Want deze nieuwe platforms zijn moeilijker te vinden, of het nou een massa WhatsApp-groepsapp wordt of een of ander platform op het deepweb. Het moment dat we ons écht zorgen moeten maken is als deze geluiden opeens stiller worden.